Tajemství nadýchaných palačinek: Víkendové ráno se bez nich nesmí nikdy obejít
Palačinky jsou jedním z těch jídel, kterým málokdo odolá. Dají se naplnit sladkou i slanou náplní a chutnají skvěle ke snídani, obědu či večeři. A jakmile se vytvoří těsto z výživných ingrediencí, mohou palačinky posloužit jako hodnotný a zdravý pokrm.
Osmahnuté placky, které v angličtině symbolizují propojení s koláčem z pánve, takzvané pancakes, skutečně mohou znamenat i příklad zdravé výživy. Palačinkové těsto totiž můžete sestavit z muk bohatých na bílkoviny, doplnit chia semínky či ořechy nebo naopak zvolit bezlepkovou variantu, která bude rovněž lahodit vašim chuťovým preferencím.
Co do těsta nejlépe přidat?
Těsto na palačinky může být tak rozmanité, že snad neexistuje jediný správný recept, který by se stal nejuniverzálnějším návodem na přípravu. Tekutou směs můžete vytvořit i pomocí kravského či rostlinného mléka, doplnit citronovou kůrou, vanilkou, kokosem či skořicí.
Palačinkové těsto potřebuje odpočinek
V mnoha receptech na palačinky se uvádí v posledním kroku rada, aby těsto po závěrečném promíchání alespoň několik minut odpočívalo. Smyslem je, aby kypřicí prášek obsažený v těstě měl dostatek času působit a výsledná palačinka tak byla příjemně nadýchaná. Stejné pravidlo platí i pro jedlou sodu, která může částečně nahradit účinky prášku do pečiva.