reklama

Soutěž Peče celá země pokračuje. Pečte taky, soutěžící se podělili o recepty

Zuzana Janů - Babiččiny polenské pouťové mrkvánky

Ingredience

Těsto:

0,5 kg polohrubé mouky

0,5 kg hladké mouky

15 dkg másla

3 lžíce sádla

3 lžíce oleje - těsto je křehčí

20 dkg krupic. cukru

3 žloutky

6 dkg kvasnic

sůl

mléko

asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů

Náplň:

Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Na toto množství těsta asi 1,5 kg mrkve (raději více), která se upraví takto:

Do jemně nastrouhané mrkve dáme asi 0,5 kg krupic. cukru, 1 vanilkový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a asi 5 dkg másla. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme vychladit. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby mrkvová náplň nebyla příliš řídká. (Šťáva se může vypít.)

Postup

Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme dušenou mrkví - tou nešetříme! Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se nespekly, podle velikosti plechu 3×4 nebo 4×5. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.

Po upečení okraje mrkvánků ihned pírkem pomastíme máslem a necháme vychladnout. Před podáním vršek v tenké vrstvě potřeme přehřátým změklým máslem - nejlépe malou plochou lžičkou - a posypeme hojně moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků, podle velikosti i více.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama