Ingredience
Těsto:
0,5 kg polohrubé mouky
0,5 kg hladké mouky
15 dkg másla
3 lžíce sádla
3 lžíce oleje - těsto je křehčí
20 dkg krupic. cukru
3 žloutky
6 dkg kvasnic
sůl
mléko
asi 50 celých nebo rozemletých fenyklů
Náplň:
Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Na toto množství těsta asi 1,5 kg mrkve (raději více), která se upraví takto:
Do jemně nastrouhané mrkve dáme asi 0,5 kg krupic. cukru, 1 vanilkový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a asi 5 dkg másla. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme vychladit. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby mrkvová náplň nebyla příliš řídká. (Šťáva se může vypít.)
Postup
Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme dušenou mrkví - tou nešetříme! Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se nespekly, podle velikosti plechu 3×4 nebo 4×5. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.
Po upečení okraje mrkvánků ihned pírkem pomastíme máslem a necháme vychladnout. Před podáním vršek v tenké vrstvě potřeme přehřátým změklým máslem - nejlépe malou plochou lžičkou - a posypeme hojně moučkovým cukrem s přimíchaným vanilkovým cukrem.
Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků, podle velikosti i více.
Centrum.cz | Atlas.cz 1999 – 2024 © Economia, a.s. | O nás | Všechny služby | Volná místa
Inzerce | Služby firmám | Všeobecné podmínky | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Zpracování osobních údajů | Audiovizuální mediální služby | Nápověda
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.