reklama

Recepty na valentýnské dezerty: Jsou skvělé a jednoduché na přípravu

Dort z čokoládové pěny

Co budete potřebovat:

  • 170 g lázeňských oplatek s čokoládovou náplní
  • 50 g másla
  • 240 g kvalitní hořké čokolády
  • 80 ml espressa nebo silné kávy
  • 1 lžíce pomerančového likéru nebo brandy
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 2 vejce
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 330 ml smetany ke šlehání

Na ozdobení:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky
  • granátové jablko

Postup

  1. Vezměte menší dortovou formu o průměru 16-20 cm. Rozeberte ji a dno potáhněte fólií na potraviny. Formu znovu složte, zacvakněte přezku a okraje fólie nechte přesahovat.
  2. Sušenky nasekejte v mixéru na drobky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vyklopte hmotu do připravené formy a pečlivě ji rozetřete na dno v rovnoměrné vrstvě. Dejte do ledničky a nechte alespoň půl hodiny zatuhnout.
  3. Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Přidejte espresso, likér a kakaový prášek a rozmíchejte dohladka. Dejte na chvilku stranou trochu vychladnout.
  4. Rozklepněte vajíčka a oddělte žloutky a bílky. Ke žloutkům nasypte jeden vanilkový cukr a šlehejte, až zesvětlají.
  5. Potom k nim začněte přidávat po lžících rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
  6. Bílky ušlehejte na sníh, a když se zpevní, přidejte k nim druhý vanilkový cukr. Tuhý sníh pak jemně vmíchejte do čokoládové hmoty. Nejlépe v několika dávkách.
  7. Ušlehejte smetanu. Můžete klidně použít mísu, ve které jste měli bílkový sníh.
  8. Hotovou šlehačku přidejte do čokoládové pěny a dobře zapracujte, aby nebyly vidět bílé stopy. Nalijte do připravené formy.
  9. Povrch uhlaďte, překryjte formu potravinovou fólií a nechte v lednici zatuhnout, nejlépe přes noc.
  10. Po zatuhnutí opatrně ostrým nožem projeďte těsně kolem okrajů a sejměte dortovou formu.
  11. Ozdobte dort ušlehanou šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a zrníčky granátového jablka.

Další recepty najde na www.albert.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama