reklama

Recepty na zabijačku: Pochutnejte si třeba na báječných skřivanech na niti

Domácí jitrnice

Co budete potřebovat:

  • 3 kg masa z hlavy, bůčku a laloku
  • 1,8 kg vnitřností (plíce, srdce)
  • 1,5 kg žemle či krup nebo rýže
  • 500 g jater
  • 200 g cibule
  • 130 g soli (dle chuti)
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 2 l mastného vývaru z ovaru
  • 20 m tenkých střev
  • Špejle

Postup

  1. Masité části předvaříme, dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké. Játra semeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem.
  2. Masité části po tepelném zpracování rozemeleme nahrubo a uvařené vnitřnosti najemno.
    Přidáváme osmahnutou nakrájenou cibuli. Umleté vnitřnosti, maso a na kostičky nakrájené a namočené žemle (nebo uvařenou rýži či kroupy) smícháme dohromady, přidáme játra s česnekem, sůl a další zbylé přísady dle chuti. Poté zředíme vývarem.
  3. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat, pak je nakrájíme na délku 15 až 20 cm a uzavřeme na jednom konci špejlí. Připraveným prejtem je rukama nebo nabíječkou naplníme, poté je zašpejlujeme i z druhé strany.
  4. Připravené jitrnice dáme sterilovat - vložíme je do vařící vody, snížíme teplotu a necháme vařit 20 minut až 30 minut. Jitrnice jsou hotové, když začnou plavat na hladině.
  5. Uvařené jitrnice omyjeme a necháme vychladnout, po dobu chladnutí je obracíme, aby se tuk rozprostřel rovnoměrně.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama