reklama

Recept na víkend: Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Chcete si o víkendu připravit něco skvělého na zub a hledáte nový recept, kterým doma zabodujete? Zkuste náš tip od šéfkuře Josefa Tydlačky. Bonusem je fakt, že jde o dobrotu, kterou můžeme směle označit za "zdravou".

Foto: archiv PR

Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém.

"Pohanka a mák jsou tradiční valašské suroviny a dohromady tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí," říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna. Prozradil nám i svůj osvědčený recept.

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 200 g pohanky
  • 200 g cukru krystal
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 kousky badyánu
  • 4 hřebíčky
  • drobné ovoce na ozdobení

Postup:

  • Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
  • V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.
  • Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka).
  • Zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie. Skvěle se hodí například bobulové ovoce.

 Tip šéfkuchaře: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz, ostružiny).

reklama
reklama
reklama