Co s přezrálými banány? Udělejte si z nich ten nejlepší banánový chlebíček
Banana bread nebo také banánový chlebíček je lahodný a vláčný dezert, který pochází z USA, kde si získal popularitu během Velké hospodářské krize. Tehdy lidé hledali způsoby, jak využít přezrálé banány, a tak vznikl tento jednoduchý a chutný recept.
Chystáte se na trénink a přemýšlíte, co zdravého a chutného si dát jako svačinu před výkonem? Banana bread je skvělou volbou! Tento jednoduchý a výživný dezert vás díky vysokému obsahu sacharidů z banánů a vlákniny z celozrnné mouky skvěle připraví na fyzickou zátěž. Navíc je bez živočišných produktů, takže ho ocení také vegani. Připravte si tento lahodný chlebíček a dodejte tělu potřebnou energii před sportovním výkonem!
Recept na veganský banana bread
Ingredience na pečení:
- 5 banánů
- 150 g třtinového cukru
- 250 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
- 100 g řepkového oleje
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 8 g vanilkového cukru nebo extraktu
- 50 g nahrubo nasekaných ořechů
- 50 g nahrubo nasekané vysokoprocentní čokolády
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte chlebovou formu pečicím papírem.
- Rozmixujte 5 banánů a dejte je do větší mísy. Přidejte cukr, vanilku a olej, promíchejte.
- V menší míse smíchejte hladkou mouku a kypřicí prášek, prosejte do větší mísy a promíchejte. Po promíchání směs nalejte do formy a pečte 60 minut.
- Před vytažením zkontrolujte, jestli je chlebík dobře upečený, zapíchnutím špejle do středu - pokud vyjde čistá, chlebík můžete vytáhnout, pokud se na špejli lepí kousíčky z chleba, nechejte jej ještě 5 až 10 minut v troubě.
- Po vychladnutí můžete servírovat!