reklama

Co s přezrálými banány? Udělejte si z nich ten nejlepší banánový chlebíček

Banana bread nebo také banánový chlebíček je lahodný a vláčný dezert, který pochází z USA, kde si získal popularitu během Velké hospodářské krize. Tehdy lidé hledali způsoby, jak využít přezrálé banány, a tak vznikl tento jednoduchý a chutný recept.

Banánový chlebíček
Banánový chlebíček | Foto: Shutterstock.com

Chystáte se na trénink a přemýšlíte, co zdravého a chutného si dát jako svačinu před výkonem? Banana bread je skvělou volbou! Tento jednoduchý a výživný dezert vás díky vysokému obsahu sacharidů z banánů a vlákniny z celozrnné mouky skvěle připraví na fyzickou zátěž. Navíc je bez živočišných produktů, takže ho ocení také vegani. Připravte si tento lahodný chlebíček a dodejte tělu potřebnou energii před sportovním výkonem!

Recept na veganský banana bread

Ingredience na pečení:

  • 5 banánů
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 g pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka
  • 100 g řepkového oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 8 g vanilkového cukru nebo extraktu
  • 50 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 50 g nahrubo nasekané vysokoprocentní čokolády

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte chlebovou formu pečicím papírem.
  2. Rozmixujte 5 banánů a dejte je do větší mísy. Přidejte cukr, vanilku a olej, promíchejte.
  3. V menší míse smíchejte hladkou mouku a kypřicí prášek, prosejte do větší mísy a promíchejte. Po promíchání směs nalejte do formy a pečte 60 minut. 
  4. Před vytažením zkontrolujte, jestli je chlebík dobře upečený, zapíchnutím špejle do středu - pokud vyjde čistá, chlebík můžete vytáhnout, pokud se na špejli lepí kousíčky z chleba, nechejte jej ještě 5 až 10 minut v troubě. 
  5. Po vychladnutí můžete servírovat! 
reklama
reklama
reklama