Recept na luxusní cheesecake s lesním ovocem: Lehký moučník, kterým všechny ohromíte
Borůvky, maliny a jahody. Jsou jich zase plné lesy i zahrádky. Pochutnejte si na nich jen tak, nebo si můžete z tohoto ovoce vykouzlit skvělý moučník, kterým všechny ohromíte.
Cheescake patří k nejoblíbenějším dezertům. Kromě toho, že skvěle chutná, je i jednoduchý a můžete si ho dopřát v různých variantách.
Protože je právě teď sezona lesního a drobného zahradního ovoce, nabízíme recept, který jsme vyzkoušeli a můžeme doporučit.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 250 g BeBe sušenek
- 50 g mandlí
- 120 g másla
Na náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 ml zakysané smetany
- 50 g másla
- 1 vejce
- 25 g mandlí
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 g cukru
- Citronová šťáva z 1/2 citrónu
- 1 balíček vanilkového cukru
- Nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- cca 500 g drobného sezonního ovoce
- 1 balíček dortové želatiny
K tomu:
- pečicí papír nebo tuk a strouhanku na vymazání formy
Postup:
- Kulatou dortovou formu (průměr 28 cm) vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme strouhankou.
- Sušenky a mandle vložíme do mixéru a rozmixujeme.
- Vezmeme si hrnec a rozpustíme v něm pomalu máslo. Přisypeme rozmixované sušenky a mandle.
- Směs důkladně promícháme a vtlačíme do připravené dortové formy.
- Mezitím si předehřejeme troubu cca na 180 °C, vložíme dortovou formu se směsí a pečeme asi 12 minut. Pak necháme vychlednout.
- V mixéru rozmixujeme tvaroh, zakysanou smetanu, máslo, vejce, hladkou mouku a cukr. Směs dochutíme citrónovou šťávou, vanilkovým cukrem a čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůrou.
- Tuto tvarohovou směs vylijeme do formy na hotový korpus, uhladíme a v troubě vyhřáté na 150 °C pečeme asi 45 minut.
- Cheesecake necháme pomalu vychladnout v troubě při otevřených dvířkách.
- Tvarohovou vrstvu poklademe drobným ovocem (borůvky, maliny, lesní jahody apod.) a polijeme rozpuštěnou želatinou, kterou připravíme podle návodu na obalu.
- Potom cheescake uložíme na 3 a více hodin do ledničky.