Zdravě a bez lepku. Rychlé recepty, které zvládne každý
Bezlepkovou dietu dnes dodržuje více lidí než dříve. Ať už dobrovolně, nebo ze zdravotních důvodů. Vynechávání mouky je však často ošidné při vaření. Lepek se totiž nachází v mnoha využívaných surovinách. Pokud váháte, co připravit pro sebe nebo blízké k večeři či obědu, inspirujte se našimi tipy.
Alergie na lepek je projevem zvýšené citlivosti na směsi bílkovin, které jsou obsaženy v žitě, pšenici a dalších obilovinách. Dočasnou přecitlivělost lze od autoimunitního onemocnění celiakie, projevující se nesnášenlivostí lepku, odlišit především projevy.
Ačkoliv mohou být na první dojem podobné - bolesti břicha, zažívací potíže, průjem či zácpa, alergie se projevuje během několika minut či hodin po konzumaci. V případě celiakie se však jedná o pozvolný nástup potíží, které trvají hodiny až dny.
V rámci bezlepkové diety je nutné odstranit z jídelníčku potraviny na bázi pšenice, žita, ječmene či ovsa. Lepek je ale obsažen i v řadě dalších potravin, kde by to člověk nečekal.
Pokud se chcete lepku vyhnout a váháte, co si připravit k jídlu, projděte si šest našich receptů.