Květáková s tahini (4 porce)
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 1 květák
- 1 brambor
- 1 lžíce tahini pasty
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1-2 lžíce kokosové smetany
- hrst plátků mandlí na dozdobení
- himálajská sůl
- šťáva z půlky citronu
Zdroj: Kuchařka Mami, dáš dobrotu?
Postup
- Rozdělte květák na menší růžičky, případně je pokrájejte na menší kousky a ve větším hrnci na lžíci oleje orestujte do zlatova. Přidejte česnek a dá restujte.
- Orestovaný květák zalijte vodou, přidejte lahůdkové droždí, brambor, popřípadě i kvalitní zeleninový bujón a vařte do jejího změknutí. Většinou to trvá cca 20 minut, ale samozřejmě záleží na vybraném druhu.
- Hotovou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a přidejte smetanu a tahini.
- Do polévky přilijte šťávu z půlky citronu, která zvýrazní chuť zeleniny.
- Rozdělte ji na talíře, zakápněte kvalitním olejem a posypte mletými lněnými nebo jinými semínky.