Cuketová polévka (4 porce)
Ingredience
- 250 g mladé cukety
- 1 středně velký brambor
- 1 kedlubna
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- ½ lžičky černé soli
- 1-2 lžíce kokosové smetany
- himálajská sůl dle chuti
- šťáva z půlky citronu
Postup
- Pokrájejte cuketu na menší kousky a ve větším hrnci na lžíci oleje orestujte do zlatova.
- Orestovanou zeleninu zalijte vodou, přidejte lahůdkové droždí, popřípadě i kvalitní zeleninový bujon a vařte do jejího změknutí. Většinou to trvá cca 20 minut.
- 3. Hotovou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému.
- 4. Do polévky přilijte šťávu z půlky citronu, která zvýrazní chuť zeleniny a zjemněte ji trochou kokosové smetany.
- 5. Rozdělte ji na talíře, zakápněte kvalitním olejem a posypte mletými lněnými nebo jinými semínky.
Tip: Z mladé cukety škrabkou seřízněte pár plátků a opečte je v pánvi na trošce oleje dozlatova. Dozdobte jimi talíř s polévkou.
Zdroj: Kuchařka Mami, dáš dobrotu?