Lutyšské koule (4 osoby)
Sous chef Bruxx - Oldřich Matoušek
Ingredience
- 400g telecí plece
- 200 g vepřová plec
- 200 g cibule
- 100 g oleje
- 200 g černého piva
- 100 g povidel
- 200 g masové šťávy
- 20 g tymiánu
- 100 g vinného červeného octa
- 100 g hnědého cukru
- sůl, pepř
- plocholistá petržel
Postup
- Na oleji orestujeme do hněda nakrájenou cibuli, přidáme hnědý cukr, restujeme. Po chvíli zalijeme pivem, přidáme vinný ocet, masovou šťávu, povidla a koření a vše mírně vaříme asi 30 minut. Nakonec procedíme přes jemný cedník.
- Maso umeleme na mlýnku, ochutíme solí a pepřem, přidáme nasekanou petrželovou nať a důkladně promícháme.
- Vytvarujeme koule každou na přibližně na 75 g váhy, dáme na vymaštěný plech a upečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů.
- Upečené koule dáme do hotové omáčky a necháme odstát.
- Jako přílohu podáváme domácí hranolky a římský salát smíchaný s majonézou.