Slaný špenátový koláč
Ingredience:
Těsto (na formu o průměru 23 cm):
- 300 g špaldové mouky
- 1 vejce
- 125 g másla
- 30 ml vlažné vody
- sůl
Náplň:
- 3 vejce
- 1 krabička řezaného listového špenátu (400 g)
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g kozího sýru
- sůl
- pepř
Postup
- V míse smíchejte suroviny na těsto, pomocí rukou vypracujte bochánek a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici.
- Po hodině těsto vytáhněte, vyválejte z něho placku a přeneste ji do koláčové formy. Těsto vytvarujte tak, aby bylo ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou.
- Špenát nechte rozmrazit, vymačkejte z něj přebytečnou vodu a rozprostřete ho na dno těsta.
- Vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte sůl, pepř a hotovou směsí zalijte špenát. Na závěr přidejte rozdrobený kozí sýr.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35-40 minut.