reklama

Gurmánské cestování: Jednoduché recepty jako z dovolené

Australský dort Pavlova

Ingredience na korpus

  • 4 bio vejce
  • 250 g bio třtinového cukru
  • lžíce bio vinného octa
  • lžíce bio kukuřičného škrobu
  • podle chuti vanilkový extrakt

Ingredience na ozdobu

  • hrst sezonního ovoce v bio kvalitě, doporučujeme jahody 
  • 1 bio citron
  • 250 ml bio smetany
  • 20 g bio cukru

Postup

  1. Vejce pokojové teploty rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh tak, aby se dal tvarovat, a pomalu přisypejte polovinu cukru. Mixujte do té doby, než se úplně zapracuje, a posléze přidejte zbylý cukr a směs dále šlehejte. Cukr musí být úplně rozpuštěný.
  2. Poté přidejte další ingredience - ocet, škrob i vanilkový extrakt a mixujte. Jakmile je směs dobře propojená a hladká, připravte si pečicí papír, na který si tužkou předkreslete velký kruh. Nezapomeňte posléze papír otočit, aby vám tužka nezabarvila dort.
  3. Směs přidejte na plech a rozetřete do tvaru kruhu tak, aby byly okraje vyvýšené. Můžete vyzkoušet také jiné kreativní zdobení.
  4. Dort následně pečte asi hodinu při 140 °C. Posléze ho nechejte vychladnout v troubě, nemanipulujte s ním. Mohlo by se totiž stát, že se vám rozpadne.
  5. Nyní si připravte polevu. Smetanu nechejte vychladnout v lednici a poté přelijte do mixéru a pomalu šlehejte. Asi po jedné minutě přidejte kapku citronové šťávy a také cukr. Mixujte do tuha. Takto připravenou polevou ozdobte dort a přidejte ovoce.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama