reklama

Došlo droždí? Vyrobte si ho z brambor a piva. Je z něj pak výborné pečivo i chleba

  • 4 hrnky mouky
  • 2 hrnky vody
  • 4 čajové lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky kmínu v celku
  • půl kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml vlažného mléka

Chleba z droždí

  1. Nejprve si připravíme kvásek: rozmíchejte droždí, vlažné mléko, cukr a lžíci mouky v misce, až se spojí v kašičku. Ideálně by měly mít všechny ingredience pokojovou teplotu, mléko lehce povařte, ať je vlažné (pozor, nesmí být horké, zničilo by proces kvašení). Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba půl hodinky.
  2. Mezitím si prosejte mouku, sůl, kmín a vodu. Smíchejte v konzistentní hmotu a nechte chvíli odpočinout. Poté přidejte vzešlý kvásek, důkladně promíchejte a nechte minimálně čtyři hodiny kynout (nemusí být v teple). Nakonec posypte moukou a dejte těstu ještě hodinku či dvě.
  3. Rozpalte si troubu na 250 stupňů a dejte do ní asi na 15 minut nahřát nádobu, ve které budete chléb péct. Pozor, měla by mít poklici (nahradit ji můžete alobalem). Poté ji vyndejte, poprašte dno moukou a přelijte těsto do nádoby. Posypte kmínem a lehce i moukou a nechte přiklopené péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 210 stupňů, sundejte poklici či alobal a dopečte dalších 30-40 minut.
  4. Chleba by měl být po dopečení na poklepání dutý. Můžete do něj píchnout i špejlí, abyste si ověřili, že je těsto hotové. Nechte vychladnout. Dobrou chuť!

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama