- 5 až 6 středně velkých brambor
- 3 lžíce pískového cukru (je jemnější než krystal, ale hrubší než moučka)
- 2 dcl běžného piva
Droždí z brambor
- Brambory uvařte vcelku a ve slupce. Pak je oloupejte a důkladně prolisujte, případně nastrouhejte a rozmačkejte. Přidejte cukr a pivo a pořádně promíchejte, aby se hmota pěkně spojila. Nechte 24 hodin v klidu prokvasit.
- Nelekejte se, vznikne vám droždí, které je trochu světlejší a má mazlavější konzistenci než to kupované. U receptů ale dejte pozor, tohoto droždí se musí k pečení dát víc. Pro představu - droždí z tohoto receptu vám vystačí na pečení s 500 gramy mouky a je dobré ho trochu naředit vodou, lépe se pak propojí s moukou.
Na další stránce najdete jednoduché recepty na přípravu chleba a pečiva.