Hrušky mají schopnost snižovat krevní tlak, což věděli už lidé ve středověku. Za tuto vlastnost vděčí svým diuretickým účinkům a také tomu, že neobsahují téměř žádný sodík, který v těle zadržuje vodu a způsobuje hypertenzi.
Hrušky obsahují vysoké množství vody, což prospívá střevní činnosti a zabraňuje zácpám.
Krom velkého podílu vody mají hrušky mnoho vlákniny (rozpustné i nerozpustné), proto jsou skvělé při redukčních dietách. Navíc díky vyššímu obsahu fruktózy uspokojí chuť na sladké a jsou vhodné i pro diabetiky.
Díky vysokému obsahu draslíku je hrušková šťáva výborná pro zpevnění cév a při poruchách srdeční činnosti.
Hrušky mají díky organickým kyselinám protizánětlivé účinky.
Konzumace hrušek snižuje riziko osteoporózy.
Odvar z hrušek se v lidovém léčitelství doporučuje při horečce a zimnici.
Může se popíjet i odvar z listů hrušně, který je doporučovaným lidovým lékem při revmatismu.