BLOG Markéta v troubě: Vánoční chlebíček
Dneska jsem pekla tento kořeněný chlebíček, který tak úžasně provoněl celý byt skořicí a mletým hřebíčkem, že to úplně navodilo předvánoční atmosféru. Musím se s vámi podělit o recept.
Markéta Chovancová
Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 140 g ořechů
- 140 g másla
- 140 g třtinového cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého hřebíčku
- 4 velké lžíce kakaa
- 1 lžička citronové kůry
- 70 g strouhanky
- ½ kypřicího prášku
- 1 vršek rumu
- 6 vajec
Na ozdobu:
- 200 g hořké čokolády 70%
- Něco na posypání - sušené ovoce, mandle…
Postup:
Ze všeho nejdříve si do dvou větších misek rozdělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli na sníh a misku dáme bokem. Do misky se žloutky přidáme cukr a vyšleháme. Přidáme změklé máslo a opět prošleháme.
Poté mícháme sypké suroviny, tedy rozmixované či pomleté ořechy najemno, strouhanku (lze nahradit pohankovou moukou), pokropíme rumem, půlku kypřicího prášku, skořici, kakao, mletý hřebíček (pomeleme celé hřebíčky v mlýnku na pepř) a citronovou kůru. Promícháme vidličkou a přidáme do misky se žloutky a prošleháme. Úplně na závěr lžící opatrně vmícháme po částech sníh z bílků.
Těsto přemístíme do máslem vymazané a mletými ořechy vysypané formy na srnčí hřbet či chlebíček.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20-30 minut. Zkusíme špejlí propečenost. Pokud nám peče trouba více, asi po deseti minutách můžeme přikrýt alobalem a dopéct do hotova, aby se moučník shora nepřipaloval a nehořkl, zároveň bude těsto propečené a nevysušené.
Po upečení necháme 5 minut volně stát vytažené z trouby, poté vyklopíme z formy. Polijeme rozpuštěnou čokoládou, případně můžeme libovolně něčím posypat, vhodné je například sušené ovoce či plátky mandlí.
Vánoční chlebíček podáváme nakrájený na plátky, případně můžeme doplnit zakysanou smetanou či šlehačkou.