reklama

BLOG Markéta v troubě: Dýňový koláč se slaným karamelem

Dlouho jsem hledala nějaký dobrý recept na dýňový koláč, až jsem se rozhodla vymyslet si svůj vlastní a chutná opravdu úžasně. Sklidil úspěch nejen u nás doma, ale i u návštěv a v práci, tak se ráda podělím o recept i s vámi.

Foto: Markéta v troubě

Budete potřebovat

Na korpus:

  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 žloutky
  • 140 g studeného másla
  • 70 g třtinového cukru

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 1 puding s pravou vanilkou
  • 100 g másla
  • třtinový cukr dle návodu
  • 1 krémový čerstvý sýr
  • 1 tvaroh v alobalu
  • 200 g dýňového pyré
  • lžička skořice
  • půl lžičky zázvoru
  • půl lžičky perníkového koření

Slaný karamel:

  • 1,5 šálku cukru
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 1šálek smetany
  • 1 lžička růžové himalájské soli
Markéta Chovancová

Markéta Chovancová

Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.

Postup

  1. Lískové oříšky rozmixujeme najemno, v misce smícháme s moukou (lze použít i jakoukoliv bezlepkovou nebo špaldovou) a cukrem (také lze nahradit jakýmkoliv oblíbeným sladidlem nebo i vynechat), přidáme na malé kostky nakrájené studené máslo a konečky prstů vytvoříme drobenku.
  2. Přidáme žloutky, kakao a vytvoříme těsto. Vytvarujeme dno koláče rovnou v připravené dortové formě, vyloženou pečícím papírem. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175° na cca 12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň.
  3. Uvaříme puding dle návodu, ale jen z 350 ml mléka, necháme vychladnout, poté vyšleháme s tvarohem, krémovým čerstvým sýrem a máslem, případně ochutnáme a dosladíme dle své chuti.
  4. Větší část krému natřeme na korpus, do zbytku přimícháme dýňové pyré a koření, navrstvíme na bílý krém a dáme chladit do lednice. Dýňové pyré je vhodné připravit si předem, jen jednoduše rozřízneme malou dýni napůl (hokaido, muškátovou nebo máslovou), vydlabeme semínka, otočíme řezem dolů a pečeme na plechu s pečícím papírem cca 45 minut na 175°C, dužinu poté vydlabeme lžicí a rozmixujeme
  5. Na karamel dáme do vysokého hrnce cukr, vodu a citron, promícháme a poté již bez míchání necháme vařit.
  6. Jakmile se začne měnit barva, opět začneme míchat, až dosáhneme jantarové barvy tak odstavíme, opatrně přimícháme smetanu, dáme zpět na horkou plotnu a vaříme cca 5 minut a vmícháme také lžičku růžové himalájské soli.
  7. Odstavíme, po zchladnutí nalijeme na koláč a necháme vychladit, nejlépe do druhého dne, případně dáme ztuhnout do mrazáku. Můžeme ozdobit pekanovými ořechy.



reklama
reklama
reklama