Lívanečky z kefíru
Ingredience na těsto:
- 400 g kefíru nebo podmáslí
- 2 šťastná vejce
- 2 lžíce (cca 50 g ) javorového sirupu (můžete nahradit agáve či rýžovým)
- 2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia semínka
- 1 lžička mleté vanilky
- špetka mořské soli
- kůra z 1 bio citronu
- 150 g pohankové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné či hladké mouky (pro bezlepkovou verzi 120 g rýžové)
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
- 1 lžička sody na pečení
Ingredience na smažení:
Ingredience na servírování:
- zakysaná smetana/jogurt
- čerstvé ovoce
- javorový sirup
- marmeláda
Postup:
- Ve střední míse si připravte tekutou směs. Smíchejte kefír, vajíčka, javorový sirup, semínka, vanilku, špetku soli a případně i kůru z citronu. V druhé míse si připravte směs pohankové mouky, pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, prášku do pečiva a sody. Tuto směs můžete i prosít, aby byla kyprá. Na závěr propojte obě směsi dohromady, ale dejte přitom pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto na lívanečky se musí míchat opravdu jen krátce. Jen tak, aby se propojilo. I díky dodržení tohoto kroku, bude jejich struktura dokonalá a budou nadýchané.
- Rozehřejte si lívanečník nebo obyčejnou pánev a na středním žáru smažte lívanečky z jedné strany. Že je čas na otočení, poznáte podle toho, že se začnou tvořit na syrové straně bublinky a okraje začnou zlátnout. Z druhé strany je osmažte také do zlatova a můžete servírovat s vaší oblíbenou kombinací. U nás je v oblibě zakysaná smetana nebo farmářský jogurt s kyselejší marmeládou a čerstvým ovocem.
Autor: Kitchenette.cz