reklama

Šest bezlepkových dezertů, které stojí za to vyzkoušet

Lívanečky z kefíru

Ingredience na těsto:

  • 400 g kefíru nebo podmáslí
  • 2 šťastná vejce
  • 2 lžíce (cca 50 g ) javorového sirupu (můžete nahradit agáve či rýžovým)
  • 2 lžíce drceného lněného semínka nebo chia semínka
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka mořské soli
  • kůra z 1 bio citronu
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné či hladké mouky (pro bezlepkovou verzi 120 g rýžové) 
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
  • 1 lžička sody na pečení

Ingredience na smažení:

  • olej nebo přepuštěné máslo

Ingredience na servírování:

  • zakysaná smetana/jogurt
  • čerstvé ovoce
  • javorový sirup
  • marmeláda

Postup:

  1. Ve střední míse si připravte tekutou směs. Smíchejte kefír, vajíčka, javorový sirup, semínka, vanilku, špetku soli a případně i kůru z citronu. V druhé míse si připravte směs pohankové mouky, pšeničné mouky, kukuřičného škrobu, prášku do pečiva a sody. Tuto směs můžete i prosít, aby byla kyprá. Na závěr propojte obě směsi dohromady, ale dejte přitom pozor, abyste těsto nepřepracovali. Těsto na lívanečky se musí míchat opravdu jen krátce. Jen tak, aby se propojilo. I díky dodržení tohoto kroku, bude jejich struktura dokonalá a budou nadýchané.
  2. Rozehřejte si lívanečník nebo obyčejnou pánev a na středním žáru smažte lívanečky z jedné strany. Že je čas na otočení, poznáte podle toho, že se začnou tvořit na syrové straně bublinky a okraje začnou zlátnout. Z druhé strany je osmažte také do zlatova a můžete servírovat s vaší oblíbenou kombinací. U nás je v oblibě zakysaná smetana nebo farmářský jogurt s kyselejší marmeládou a čerstvým ovocem.

Autor: Kitchenette.cz

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama