reklama

Recepty: Jak dostat céčko na talíř

Chcete tělu dodat dostatek energie a zdraví? Posilte svůj jídelníček o vitamín C.

Foto: Isifa/Thinkstock

Důležitou funkci vitaminu C pro organismus zná každý z nás velmi dobře, ale jak tolik potřebný vitamin dostat přirozeně do našeho těla? Dejte céčko na talíř!

Většina rostlin a zvířat si dokáže tento vitamin syntetizovat sama, ale člověk produkovat vitamin C neumí. Připravili jsme pro vás pár zajímavých receptů, které vás budou bavit a vašemu tělu dodají vitaminovou bombu.  

Zdroje vitaminu C

Při tepelném zpracování potravin dochází k úbytku vitaminu C. Vaření ničí až 60 procent vitaminu C, sušení pak 50 procent. Nejšetrnější příprava pokrmů bohatého na vitamin C je dušení v páře. Pokud chcete potraviny uchovat, určitě zvolte mražení. Připravili jsme pro vás přehled rostlinných zdrojů, které jsou bohaté na vitamin C. Mezi favority zcela jistě patří šípky, které obsahují až 2000 miligramů vitaminu C ve 100 gramech potraviny. První tři místa doplňuje černý rybíz a růžičková kapusta.

Rostlinné zdroje vitaminu C:

Recepty, které dostanou vitamin C na talíř:

Jogurt s rakytníkem a medem

Budete potřebovat:

  • 2 plátky želatiny
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml čisté rakytníkové šťávy
  • 500 ml smetanového jogurtu
  • 1/2 citronu
  • 2 lžičky sekaných pistácií
  • 4 plátky limetky
  • kiwi

Želatinu si nechte nabobtnat ve studené vodě. Ze žloutků, medu, vanilkového cukru a rakytníkové šťávy ušlehejte pěnu, do které lehce vmíchejte smetanový jogurt. Vymačkanou želatinu dejte do nádobky s citronovou šťávou a pomalu ohřívejte, dokud nezhoustne. Přimíchejte 2 lžíce jogurtové pěny a následně hmotu vmíchejte zpětně do připraveného jogurtu. Jogurt lehce míchejte, až začne houstnout.

Čtěte také: Chcete tělu dopřávat vitaminy? Buďte opatrní!

Krém naplňte do stříkacího kornoutu s hvězdicovou trubičkou a nazdobte si krém do sklenice. Jogurt nechte 3 hodiny ztuhnout v ledničce. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi, plátky kiwi a ozdobte limetkou.

Kuřecí steak s bramborovou kaší s brusinkami

Budete potřebovat:

  • 4 větší brambory
  • 100 růžičkové kapusty
  • hrst sušených brusinek
  • 800 g stehenních vykostěných řízků
  • mléko
  • máslo
  • sůl

Do papiňáku vložte brambory překrájené na čtvrtky a růžičkovou kapustu. Nepřiléváme žádnou vodu, jen přidáme sůl a lžíci másla. Před uzavřením vše protřepejte. Brambory s růžičkovou kapustou vařte maximálně 4 minuty. Pak brambory s kapustou vyndejte a rozmačkejte. Přilijte čtyři lžíce mléka a dobře promíchejte metličkou. Na pánvi si na trošce másla osmažte steaky z kuřecích stehenních řízků, které si až po upečení osolte a opepřete. Bramborovou kaši podávejte k masu ozdobenou pár kuličkami brusinek.

Šípkový pohár

Budete potřebovat:

  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rozinek
  • 400 čerstvých šípků
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 20 g vanilkového pudinku v prášku
  • 1 sklenku červeného vína
  • mléko

Rozinky si namočíme do vína a mezi tím si uvaříme nad párou šípky promíchané se lžičkou skořice. Uvařené šípky v páře si částečně propasírujeme přes sítko.  Podle návodu si uvaříme pudink s cukrem. Do hotového pudinku vmícháme propasírované šípky, namočené hrozinky a plníme do skleniček. Dezert necháme vychladnout v ledničce a můžeme na závěr dozdobit šlehačkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Déčko neochrání, vitamíny mohou zabít!

Co dělat, když vaše dítě nejí zeleninu?

Mladí nic nevydrží. Jsou víc nemocní než důchodci

 

 

 

reklama
reklama
reklama