reklama

Pohanský svátek Imbolc

Kolem 2. února slavili Keltové pohanský svátek Imbolc, který je tradičně spojován se začátkem roku a návratem světla. Symbolizuje čas nových začátků, naděje a víry v lepší budoucnost. Keltové věřili, že vše, co v tento čas vymyslíme, nám bude přinášet plody po celý rok.

Foto: Sojčí pírka, Sezimovo Ústí

I naši Slovanští předkové měli podobný svátek (Hromnice), jenž ohlašoval příchod boha hromu a blesku Peruna, který měl lidem pomoci svrhnout vládu zimy. Později si však tento svátek přisvojila katolická církev a dnes jsou Hromnice oslavovány především jako Očištění Panny Marie.

Tradice ohňů

Při přípravě oslavy svátku Imbolc není zapotřebí věnovat speciální pozornost výzdobě domu či bytu, stačí, když do interiéru umístíte nějaké bílé květiny symbolizující toto roční období a oranžové svíčky se skořicovou nebo rozmarýnovou vůní. Nesmíte však zapomenout na hořící oheň, podle tradice bývaly po západu slunce rozžaty ohně, které zpravidla hořely až do rána. Ačkoli v minulosti se zapalovaly u vchodu domu velké ohně, vy je můžete klidně nahradit svíčkami anebo se zahřát plameny v krbu. Hořící ohně měly zajišťovat bezpečí, věřilo se, že poskytují ochranu před úderem blesku i krupobitím. V tento den se také nechávaly vyhasnout kovářské výhně, které mohly opětovně rituálně zapalovat pouze panny.

Další téměř zapomenuté zvyky

Po dlouhé zimě se prováděla rituální očista těla, aby mohlo vstoupit do nastávající světlé části roku. Zpravidla probíhalo telení krav a bahnění jehňat, světily se zemědělské nástroje. V některých krajích bývalo zvykem vyorat v tento den první jarní brázdy, do kterých se kladly kousky chleba a sýra. Děti chodily v maskách za ozdobeným pluhem a dostávaly malé dárky. Večer se pálilo v ohništi proutí, aby bylo ráno možné zjistit, zda bohové zanechali v popelu nějaké poselství.

Co dobrého jedli a pili

Součástí starodávných zvyků a obyčejů se staly také slavnostní hostiny. Protože je tento svátek obecně spojován s laktací, na stole nechyběly mléčné výrobky, hlavně jídla z kyselé smetany, pekly se speciální koláče a pečivo zdobené symboly. Na stole nesměla chybět ani kořeněná vína a jídla s rozinkami, které symbolizují slunce. Při oslavách se scházeli lidé ze širokého okolí, užívali si dobrého jídla, pití i tance a radovali se z blížícího konce zimy.

reklama
reklama
reklama