"Je důležité se nebát ruční práce." Na statku Mitrov přesouvají pěšky stádo každý den
Na Statku Mitrov hospodaří v systému ekologického zemědělství již 15 let. Jejich pole neznají chemii, zvířata krmí tím, co sami vypěstují, a jejich produkty jsou bez "éček" a rychlosolí. Několikrát získali ocenění Česká biopotravina roku, naposledy za sušené hovězí maso. Vliv na kvalitu masa má i metoda intenzivního pasení, která je zároveň šetrná ke krajině. Stádo se při ní přesouvá každý den.
Ekologický Statek Mitrov se nachází na Vysočině, na úpatí Žďárských vrchů. Rodinná firma, čítající kolem 15 zaměstnanců, hospodaří v této malebné krajině přibližně na 400 hektarech pastvin. Na nich se celoročně pase zejména masný dobytek plemene Aberdeen angus, který dobře snáší tuhé zimy a je proslulý svým výborným masem.
Národní označení biopotravin
Logo biozebry s nápisem "Produkt ekologického zemědělství" se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Klasickou ohradu vyměnili za mobilní
Na kvalitu masa má vliv i metoda intenzivního pasení, kterou na farmě praktikují. Při ní se stádo přesouvá každý den. Díky tomu mají zvířata stálý přístup k čerstvé trávě plné vitaminů, minerálů a omega 3 mastných kyselin. To se projevuje na jejich zdraví, kvalitě masa, ale také na lepší regeneraci místních pastvin, které nejsou zatěžovány dlouhodobým pobytem zvířat na jednom místě.
Pro přesun stáda se využívají mobilní ohradníky, které umožňují posunout stádo každý den o kus dál. "Stádo má každý den čerstvý porost a nepotřebuje už nic jiného. Nemusíme už přikrmovat telata šrotem a v podstatě ani nepotřebujeme tolik orné půdy," doplňuje výhody tohoto způsobu pasení Karel Kalný ze statku Mitrov.
Stádo většinou přesouvá pěšky. "Je to nejrychlejší a nemusím riskovat, že za deště zapadnu s technikou v blátě nebo že v zimě budu mít nějaký technický problém. Na farmaření je podle mě důležité nejen vymýšlet věci tak, aby byly jednoduché, ale zároveň se nebát ruční práce," dodává Kalný, jehož farma se věnuje pastevnímu chovu také drůbeže a selat. Zkušenosti s pastevním farmařením přitom majitelé sbírali v zahraničí u pastevních farmářů.
Od pastvy až po jídlo v restauraci
Sesterská firma Mitrovský dvůr provozuje bourárnu s prodejnou a restaurací. Po porážce se maso nechává uzrát, aby mohlo být dále zpracováno do biopotravin bez chemie a rychlosolí. I kuchyňskou sůl nahrazují nerafinovanou himálajskou. Vyrábějí se zde steaky, uzenářské výrobky, paštiky a hotová jídla ve skle.
Evropské označení biopotravin
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
V loňském roce získal Mitrovský dvůr ocenění Česká biopotravina 2020. Sušené hovězí maso vyhrálo nejen v kategorii Biopotraviny živočišného původu, ale odborná porota ho zvolila také celkovým vítězem. Výroba vítězného masa zabere deset týdnů, kdy je z něj postupným sušením odstraněna veškerá voda, až se jeho hmotnost sníží o více než polovinu. Maso se nakládá do směsi česneku a koriandru a udí bukovým dřevem.
Co je bio?
Bio je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. Bio může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smějí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství najdete na My jsme bio.