reklama

Musíte zkusit: Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu

Říká se, že podle vanilkové zmrzliny se pozná, jak moc kvalitní je cukrárna, která ji prodává. Jestli nemůžete najít tu opravdu dobrou, udělejte si ji doma sami.

Foto: Thinkstock

Zmrzlinovou sezónu už považujeme za zahájenou a abyste si ji mohli dát kdykoli si jen vzpomenete, přinášíme recept na skvělou domácí vanilkovou. Až jí po večeři odměníte děti, nebo nabídnete hostům při zahradní party, budou vás milovat ještě víc než doteď.

Recept jsme okoukali v oblíbeném šumavském bistru Nebespán v Kašperských horách.

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk nebo mletá pravá vanilka

Postup:

1) Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší. Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém. 

2) V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte. Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí.

3) Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte. Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému. 

4) Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do -18 stupňů). 

5) Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi třikrát), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci. 

Tajný tip: "Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky," radí majitelka Nebespánu Sabina Kmecová.


reklama
reklama
reklama