reklama

Meduňka: dobrá na nervy a deprese!

Meduňka lékařská vám nenavodí pocit dobré nálady (to musíte vyzkoušet jinou rostlinu), ale má výrazný, staletími ověřený zklidňující účinek. A nejen to!

Meduňka lékařská vám nenavodí pocit dobré nálady (to musíte vyzkoušet jinou rostlinu), ale má výrazný, staletími ověřený zklidňující účinek. A nejen to!

Meduňka lékařská patří do čeledi hluchavkovitých. Jejím domovem je Středomoří. U nás ji ve volné přírodě nenajdeme, ale v zahrádkách už zdomácněla. V naší zemi je tato po citrónu vonící bylinka pěstována již od středověku a hojně využívána nejen jako léčivka, ale i jako koření. O její oblíbenosti svědčí i nádherné lidové názvy - medlinka, včelanka, citronelka, lemonka..

Čarovná bylinka - kdy pomůže?

*Pití čaje - *meduňkový čaj mohou (jako jeden z mála bylinkových) užívat i těhotné a kojící ženy. Vlastnosti této bylinky jsou všestranné - účinkem se podobá mátě a heřmánku dohromady, jako bonus vás ještě uklidní. Uvařte si čajíček , pomůže vám na tyto choroby:

*Nespavost, nervozita, neurastenie *(pocit svírání na hrudi, doprovázený bušením srdce - psychosomatické onemocnění), *dráždivý tračník *(nemoc související se stresem - bolesti břicha, pocit nadýmání, opakované nutkavé, průjmovité stolice)

Deprese, zhoršená paměť

Nemoci jater a žlučových cest

Migréna

Bolestivá menstruace, premenstruační tenze

*Poruchy zažívání - *nadýmání, plynatost, koliky.Dobře působí na přemnožené kvasinky ve střevě. Zvyšuje chuť k jídlu

*Koupele - *koupel v meduňkové lázni jistě ocení revmatici a lidé s bolestivými klouby.

*Kloktání - *kloktání odvaru pomáhá při nachlazení a bolestech v krku

V kuchyni

Tuto bylinu se nedoporučuje vařit, nebo jinak tepelně upravovat. Používá se čerstvá k dochucení hotových pokrmů. Výborná je do salátů, ale můžeme jí ochutit i rýži, brambory, polévky, vaječné omelety nebo ryby.

Nasušte si do zásoby

Sbíráme nať a mladé vršky rostlin. Sezóna je od června do září. Rostlinky stříháme před rozkvětem, nebo v době květu. Chcete-li zachovat svěží, zelenou barvu listů a typickou citrónovou vůni (krásně se uvolní, pokud list rozemnete v prstech), musíte sušit rychle. Meduňka se totiž velmi snadno zapaří a zčerná. Ideální teplota na sušení je 35°C. Nejlépe rostlinu rozprostřete do sušárny a dbejte, aby okolo proudil vzduch. Suché rostlinky uchovávejte v papírových, nebo jutových sáčcích. Objem usušené rostlinky se zmenší na jednu pětinu původního objemu.

Už jste si meduňku oblíbili?

Zdroj: www.leros.cz
zdroj: Archiv Atlas.cz

reklama
reklama
reklama