Meduňka: dobrá na nervy a deprese!
Meduňka lékařská vám nenavodí pocit dobré nálady (to musíte vyzkoušet jinou rostlinu), ale má výrazný, staletími ověřený zklidňující účinek. A nejen to!
Meduňka lékařská vám nenavodí pocit dobré nálady (to musíte vyzkoušet jinou rostlinu), ale má výrazný, staletími ověřený zklidňující účinek. A nejen to!
Meduňka lékařská patří do čeledi hluchavkovitých. Jejím domovem je Středomoří. U nás ji ve volné přírodě nenajdeme, ale v zahrádkách už zdomácněla. V naší zemi je tato po citrónu vonící bylinka pěstována již od středověku a hojně využívána nejen jako léčivka, ale i jako koření. O její oblíbenosti svědčí i nádherné lidové názvy - medlinka, včelanka, citronelka, lemonka..
Čarovná bylinka - kdy pomůže?
*Pití čaje - *meduňkový čaj mohou (jako jeden z mála bylinkových) užívat i těhotné a kojící ženy. Vlastnosti této bylinky jsou všestranné - účinkem se podobá mátě a heřmánku dohromady, jako bonus vás ještě uklidní. Uvařte si čajíček , pomůže vám na tyto choroby:
*Nespavost, nervozita, neurastenie *(pocit svírání na hrudi, doprovázený bušením srdce - psychosomatické onemocnění), *dráždivý tračník *(nemoc související se stresem - bolesti břicha, pocit nadýmání, opakované nutkavé, průjmovité stolice)
Deprese, zhoršená paměťNemoci jater a žlučových cest
Migréna
Bolestivá menstruace, premenstruační tenze
*Poruchy zažívání - *nadýmání, plynatost, koliky.Dobře působí na přemnožené kvasinky ve střevě. Zvyšuje chuť k jídlu
*Koupele - *koupel v meduňkové lázni jistě ocení revmatici a lidé s bolestivými klouby.
*Kloktání - *kloktání odvaru pomáhá při nachlazení a bolestech v krku
V kuchyni
Tuto bylinu se nedoporučuje vařit, nebo jinak tepelně upravovat. Používá se čerstvá k dochucení hotových pokrmů. Výborná je do salátů, ale můžeme jí ochutit i rýži, brambory, polévky, vaječné omelety nebo ryby.
Nasušte si do zásoby
Sbíráme nať a mladé vršky rostlin. Sezóna je od června do září. Rostlinky stříháme před rozkvětem, nebo v době květu. Chcete-li zachovat svěží, zelenou barvu listů a typickou citrónovou vůni (krásně se uvolní, pokud list rozemnete v prstech), musíte sušit rychle. Meduňka se totiž velmi snadno zapaří a zčerná. Ideální teplota na sušení je 35°C. Nejlépe rostlinu rozprostřete do sušárny a dbejte, aby okolo proudil vzduch. Suché rostlinky uchovávejte v papírových, nebo jutových sáčcích. Objem usušené rostlinky se zmenší na jednu pětinu původního objemu.
Už jste si meduňku oblíbili?
Zdroj: www.leros.cz
zdroj: Archiv Atlas.cz