reklama

Co ještě nevíte o sezonním ovoci: Připravte si meruňkovou masku nebo broskvovou salsu

Třešně a višně

  • Třešně a částečně i višně jsou vyhledávaným ovocem, dozrávajícím v průběhu června. Vedle jahod patří k typickým červeným plodům tohoto měsíce.
  • Ovoce obsahuje nezbytný vitamin C, v menším množství pak vitaminy A, B a E. Nezanedbatelné jsou i minerály a stopové prvky, z nichž nejvíce je zastoupen draslík. Nechybí ani vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, zinek, měď či mangan.
  • Třešně obsahují přibližně 12-14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza. Proto je v přiměřeném množství mohou konzumovat také diabetici.
  • Obsažené organické kyseliny (jablečná a citronová) podporují trávení a pročišťují krev. 100 g ovoce dodá tělu kolem 10 % doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky které mají plody mírně projímavý účinek. Mimo jiné třešně snižují obsah "zlého" cholesterolu v krvi.
  • Ovoce díky obsahu antokyanu (přírodní barvivo), vitaminu C a zinku chrání vazivové tkáně před narušením škodlivými enzymy. Má i protizánětlivý účinek, zmírňuje projevy dny a celkově omlazuje organismus.

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama