Jahody patří k vůbec nejoblíbenějšímu ovoci. Nejen skvěle chutnají, navíc jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Nezanedbatelný je obsah i dalších vitaminů (A, B a E), a také organických kyselin; součástí je mimo jiné i kyselina ellagová, která působí jako prevence nádorových onemocnění. Právě díky organickým kyselinám mají jahody svou charakteristickou vůni a chuť.
Toto ovoce nabízí i celou řadu minerálních látek (draslík, zinek, hořčík, vápník) včetně těch méně typických (bor, fluor, kobalt a molybden).
Jahody vhodně doplňují pitný režim, protože jsou výrazným zdrojem tekutin; plody obsahují až 87 % vody.
Obsahují i lehce stravitelnou vlákninu, proto jsou ideálním ovocem pro přípravu marmelád a džemů.
Je v nich jen malé množství cukrů, proto jsou vhodné i při redukční dietě. 100 gramů jahod obsahuje přibližně 30 kalorií.