reklama

Ráno hory, odpoledne moře, večer víno: Proč letos vyrazit do Slovinska

Na slano i na sladko

Slovinská kuchyně nabízí nepřeberné množství laskomin. Ať upřednostňujete slané, nebo sladké, Slovinsko vás bohatě pohostí. Vyzkoušet můžete třeba jedno z nejznámějších slovinských jídel, kranjskou klobásu, která se pyšní titulem "specialita s geografickým původem" a má certifikovaný recept výroby, předepisující použití mas nejvyšší kvality v jasně daném poměru. Jste-li na polévky, pak můžete vyzkoušet tu typicky slovinskou. Říká se jí jota a vaří se ze směsi fazolí, kysaného zelí a brambor, někdy se do ní přidává uzenina. Ochutnat můžete i velmi oblíbené pečivo, burek, který najdete ve stáncích téměř na každém rohu. Jedná se o produkt z tenkého nekvašeného těsta, plněný především mletým masem, sýrem, bramborami nebo špenátem. Vynechat byste neměli ani tzv. poticu, originální slovinský dezert vyrobený z kynutého těsta a plněný různými náplněmi (obvykle vlašskými ořechy, mákem, medem či estragonem). 

Další zajímavé články

reklama
reklama
reklama