reklama

Zbylo vám víno? Vyrobte si ledové kostky a jiné dobroty

Jak originálně využít víno? Zkuste si udělat marmeládu, ledové kostky a jiné zajímavé dobroty.

Foto: Thinkstock

Co dělat, když vám zůstane otevřená láhev vína? Máme pro vás originální tipy a rady, jak využít každou kapku, která vám zůstala nedopitá od návštěvy.

S vínem se dá experimentovat na mnoho způsobů. Ochutnejte marmeládu z vína, ledové kostky, vyzkoušejte víno jako barvu na tričko nebo si vyrobte univerzální odmašťovač.

Ledové pokušení

Budete potřebovat formičku na led. Nalijte do ní víno, nechte zamrazit a pak už jednotlivé kostky můžete používat jako ingredienci do guláše, polévek či omáček. Dodáte jídlu jedinečnou chuť a nemusíte pokaždé otvírat novou láhev, abyste své kuchařské umění dovedli do dokonalosti.

Podobně se vyrábí alkoholické nanuky. Stačí víno smíchat s trochou cukru, nalít do formiček a večírek pro dospělé může začít. Když si trochu pohrajete a budete střídat vrstvy bílého a červeného, vznikne vám dokonalý efekt proužků. Koho by nepotěšilo takové alkoholové ochlazení.

Skvělá marináda

Víno úžasně doplňuje hovězí maso. Připravte si dokonalou marinádu. Smíchejte červené víno s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, solí, pepřem a přidejte oblíbené bylinky. Maso nechte ve směsi dvě hodinky marinovat a pak zprudka opečte. Podávejte s oblíbenou přílohou.

Přírodní barvivo

Červené víno obarví jakoukoliv textilii. Můžete experimentovat s barevnou škálou od tmavě fialové po růžovou. Svou vybranou značku zahřejte k bodu varu ve velkém hrnci, vložte látku, kterou chcete obarvit, deset minut povařte, vyndejte a nechte vychladnout. Následně látku dobře properte v čisté vodě.

Náš tip: Jak správně skladovat víno

Zajímavý způsob, jak se zbavit fleku na bílém tílku, prostě ho obarvíte celé. Nečekejte, že se oblečení obarví zcela rovnoměrně, spíš půjde o batikovaný efekt.

Maska, s kterou omládnete

Některé ženy používají víno jako přírodní kosmetiku na pleť. Obsahuje kyseliny, které zjemňují a vyhlazují pokožku. Stačí opatrně nanést na odličovací tampon a krouživými jemnými pohyby pokožku očistit.

Kdo by to byl řekl, že taková lahodná tekutina působí blahodárně i na zašedlou pleť. Za vyzkoušení to jistě stojí, a kdyby to náhodou nefungovalo, máte důvod lahvinku alespoň dopít.

Dokonale čisté ovoce

Víno, obzvláště alkohol, rozpouští nečistoty. Použijete-li ho jako přípravek k čištění ovoce před konzumací, může vás zbavit nepříjemných zažívacích problémů, kterými někdy trpíme, když pozřeme nedostatečně umyté jídlo. Obzvláště působí jako desinfekce proti salmonele a střevní bakterii coli, která způsobuje průjem a křeče v břiše.

Když si každé jídlo otřete utěrkou pokapanou trochou vína, máte jistotu, že se nenakazíte salmonelou. I když se vám taková desinfekce trochu prodraží.

Zázračně čisté sklo

Bílé víno by se dalo považovat za malý zázrak, stejně jako ocet. Přirozeně funguje na špinavé skleněné plochy. Stačí dát do rozprašovače vodu a čtyři lžíce vína, nanést na zrcadlo či okno a vyleštit novinami nebo papírovou utěrkou.

Tento trik jsme vyzkoušeli a musíme uznat, že nás velmi mile překvapil výsledek. Dokonale to funguje na skleněné digestoře, na kterých je vrstva mastnoty přímo nepřekonatelná.

Univerzální čistič kuchyně

Výborná desinfekce na celou kuchyň. Pokud vám zbylé víno trošku zkvasí, nevylévejte ho do záchodu, pomůže vám vyčistit odpadní trubky ve dřezu.

Suché bílé víno si poradí s jakoukoliv zaschlou skvrnou nebo s lepkavým povrchem. Stačí trochu nakapat na kuchyňskou houbičku a povrch několikrát přetřít. Pozor však na materiál ze žuly, víno by plochu naleptalo a znehodnotilo.

Marmeláda pro dospělé

Stejně jako je možné udělat džem z jakéhokoliv ovoce, zvládnete to i z vína. Pokud používáte suché víno, musíte přidat trochu cukru, pak už jen rozpustit želatinu nebo rovnou použít želírovací cukr, nandat do skleniček, zavřít a otočit víčkem dolů, tím si zajistíte, že vám marmeláda vydrží déle.

Čtěte také: Jak na skvrny od vína: Babské rady i speciální prostředky

Ráno si marmeládu vychutnáte na čerstvé topince s máslem. Dokonale se doplňuje s čerstvým ovocem nebo ji využijete jako vychytávku k domácí paštice.

Na červené víno použijte bílé

Nesmíme zapomenout na tento skvělý trik. Ten, kdo se polil červeným vínem, dobře ví, jak špatně jdou skvrny dolů. Vinaři mají jednoduchý trik, skvrnu od červeného okamžitě polévat bílým vínem. Zní to možná šíleně, ale věřte, že to funguje, alespoň u čerstvě pokřtěného trička.

Máte i vy nějaké zajímavé tipy, jak zužitkovat nedopité víno? Máte zkušenosti s některými z námi uvedených triků? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Novinky pro váš piknik. Pohodlné sezení vás nadchne

Počet potratů roste. Mohou za to muži?

10 kosmetických vychytávek, které vám zpříjemní léto




reklama
reklama
reklama