reklama

Zajímavá fakta o hamburgerech a recept od Pohlreicha

Co jste (ne)věděli o hamburgerech a jeden skvělý recept od Pohlreicha!

Velkým hitem se v posledních dvou letech stal domácí hamburgery. Zdeněk Pohlreich ukázal Čechům, že zdravý burger si může každý připravit doma - na grilu, s kvalitním masem i receptem. Přinášíme zajímavosti a vtipná fakta o fenomenálním pokrmu.

Jak proměnit nezdravou pochoutku v normální pokrm, který zasytí a nezanese cévy zbytečným tukem? Chce to kvalitní hovězí maso a správný postup při grilování.

Původ nehledejte v USA

A odkud vlastně pochází název slavných hamburgerů? Sekané hovězí bylo během 19. století v německém Hamburku velmi populárním jídlem. Steak se později stal typickým jídlem německých přistěhovalců, kteří emigrovali do Spojených států. Tento pokrm se rychle rozšířil i v New Yorku, protože se maso používalo jako výplň do pečiva a mohlo se jíst během chůze.

Vnímání mletého masa v housce

Na přelomu 20. století, byly burgery považovány za méněcenné jídlo, které se však těšilo velké oblibě mezi dělníky. Ti si ho často vychutnávali v jídelnách postavených blízko továren. Tomuto pokrmu výrazně pomohl rapidní nástup automobilové dopravy. Mnoho řidičů si tak začalo zvykat na rychlé jídlo, které si mohli vzít s sebou do auta.

Věděli jste, že...

Jaká "NEJ" si už tato pochoutka za dobu své existence získala? Čísla, která vás překvapí!

  • Nejdražší burger z hovězího masa, který je zapsaný v Guinessově knize rekordů, byl servírován v newyorské restauraci Serendipity 3. Stál 7188 Kč a jmenoval se Le Burger Extravagant.
  • Největší porce na světě, která je k dostání, váží 84,3 kg a lze ji nalézt v jídelníčku Mallie 's Sports Grill & Bar v Michiganu. Nazývá se Absolutně vtipný burger, a jeho příprava trvá 12 hodin. Poprvé byl servírován 30. května 2009.
  • Za cenu 18930 Kč si v kasinu Paris Las Vegas můžete objednat luxusní porci, která je vyrobená z exkluzivního japonského hovězího masa Kobe a humrů z Maine. Navíc je politý karamelizovanou cibulkou. Zbývající ingredience tvoří sýr Brie a prosciutto.

Náš tip: Jak na dokonalé hamburgery? Radí odborník

  • Šéfkuchař Daniel Boulud vytvořil složitý pokrm, který se skládá z několika vrstev svíčkové, foiegras a žebírek na víně. Pokrm měl připomínat typický burger, jaký známe z fast foodu. V sezóně se navíc podává s lanýži.
  • Dne 2. září 2012 vyrobili v resortu Black Bear Casino v Minnesotě rekordní slaninový cheeseburger, který vážil 914 kg. Tento rekord je potvrzen i v Guinnessově knize rekordů.
  • V Las Vegas mají restauraci s názvem HeartAttack grill, kde nabízejí jídlo s názvem Čtyřnásobný bypass. Burger váží téměř jedno kilo a jeho jméno vzniklo díky faktu, že je nezdravý. Restaurace je známá tím, že své jídlo považuje za nezdravé a dovoluje lidem, kteří překročili váhu 160 kg, jíst zdarma.
  • Pokud bychom vedle sebe dali všechny hamburgery, co se sní v Americe za rok, dalo by to délku, která se 32x rovná obvodu zeměkoule.
  • Poprvé se tato oblíbená pochoutka začala prodávat v rychlém občerstvení Louis Lunch v roce 1921.
  • Nejznámější fast food, který najdeme po celém světě, prodá více jak 75 porcí každou sekundu.
  • Maso v housce by mělo mít minimální tloušťku jako balíček karet.
  • Sonya Thomas je rekordmankou v pojídání této hovězí dobroty. Snědla čtyřkilovou porci za 27 minut.

Recept na hamburger přímo od Pohlreicha

Skvělý recept přímo z rukou Zdeňka Pohlreicha.

Doba přípravy: 15 minut

Teplota: přímý vysoký žár 230-290 °C

Připravte si:

  • 750 g mletého hovězího masa
  • 20 g zeleného pepře
  • 20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 6 ml worcestrové omáčky
  • 15 g francouzské hořčice
  • mořskou sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 6 housek na hamburger
  • 100 g listů rukoly
  • 1 cibuli, nakrájenou na plátky
  • 3 rajčata, nakrájená na plátky
  • kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi

Pusťte se do toho:

  1. Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.
  2. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.
  3. Připravte gril na přímé grilování. Maso grilujte 
3-5 minut z každé strany.
  4. Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
  5. Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj maso, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Máte i vy nějaký skvělý recept? Napište nám o něm v diskuzi pod lčánkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recepty z nedělního grilování přímo od Pohlreicha

Autonehoda mi zachránila život. Odhalila rakovinu

Co (ne)dělat, aby parfém dlouho voněl

reklama
reklama
reklama