Se zeleninou do trouby aneb Jak zužitkovat velkou úrodu
Zapékání dodá zelenině novou chuť. Vyzkoušejte těchto pět skvělých receptů.
Grilovaná a zapékaná zelenina chutná skvěle. Můžete si ji dopřát s čímkoliv a na mnoho způsobů. Využijte sezónní zeleninu jako lilky, papriky, cukety a rajčata.
Šťavnatá zelenina získá po zapečení novou chuť. Když k ní přidáme čerstvé bylinky ze zahrádky, nemůže se při vaření nic pokazit. Vyzkoušejte 5 rychlých a jednoduchý receptů na letní oběd či večeři.
Plněný zapečený lilek s houbami a zakysanou smetanou
Jednoduché ingredience pozvednete přidáním jemné smetany.
Budete potřebovat:
- 2 středně velké lilky
- 300 g čerstvých hub (klidně žampiony)
- 1 větší cuketu
- 2 stroužky česneku
- 6 větviček tymiánu
- čerstvě drcený pepř
- sůl
- 50 ml olivového oleje
- 180 g zakysané smetany
- 1 vejce
- 40 g strouhaného parmezánu
POSTUP:
Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do nahřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím si opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na lžíci oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu.
Doporučujeme: Domácí malinovka a další recepty na osvěžující limonády
Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme. Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli. Zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.
Dokonalá ratatouille
Recept, který původně pochází z Provence. Báječně se hodí k rybám nebo k bílému masu.
Budete potřebovat:
- 2 menší lilky
- 2 cukety
- 3 různobarevné papriky
- 6 rajčat
- olivový olej
- provensálské bylinky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
POSTUP:
Všechnu zeleninu nakrájíme a opékáme zvlášť. Začneme lilkem, který potřebuje hodně oleje, a vždy posypeme kořením. Když je vše opečené, osmahneme na pánvi cibulku, česnek a přidáme rajčata. Chvíli podusíme a vložíme do kastrolku k zelenině. Opepříme, osolíme a můžeme podávat.
Plněná rajčata
S tímto receptem nadchnete i milovníky masových pokrmů.
Budete potřebovat:
- 200 g mletého vepřového masa
- 12 rajčat
- 80 g rýže
- 2 lžíce másla
- 1 malou cibuli
- 2 vejce
- sůl, pepř, petrželku
- vývar
- smetanu
POSTUP:
Omytým rajčatům odkrojíme vrchní část, aby vznikla poklička, a pak je vydlabeme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme maso, sůl, pepř a petrželku. Uvařenou rýži přimícháme spolu s vajíčkem a jedním žloutkem k masové směsi. Tu naplníme do rajčat.
Rajčata vyskládáme do pekáčku, přidáme máslo, cibulku a zalijeme vývarem. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Následně vyndáme a do omáčky přimícháme dvě lžíce zakysané smetany. Podáváme s pečivem.
Cukeťák z trouby
Rychlá a lehká večeře pro horké letní dny.
Budete potřebovat:
- 1 kg cukety
- 2 vejce
- 250 g šunky
- 200 g tvrdého sýra
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžičky majoránky
- 150 g polohrubé mouky
- 0,5 balíčku kypřícího prášku
POSTUP:
Oloupané cukety nastrouháme do větší mísy. Cibule nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme. Šunku nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme.
Náš tip: Pekař radí: Jak poznat kvalitní a poctivé pečivo?
K cuketě přidáme všechny ingredience i koření a pořádně zamícháme. Pekáč vyložíme pečícím papírem, rozetřeme těsto na cukeťák, uhladíme a pečeme asi jednu hodinu. Velmi záleží na tom, jak je vrstva těsta vysoká. Cukeťák z trouby podáváme teplý jako hlavní chod.
Salát z pečených paprik
Oblíbená pochoutka z Bulharska.
Budete potřebovat:
- 400 g lilku
- 2 papriky
- sůl, pepř
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 2 stroužky česneku
POSTUP:
Lilek a papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 20-30 minut na lžíci oleje. Upečenou zeleninu oloupeme, nakrájíme na proužky, pokapeme olejem, trochou octa a přidáme rozmačkaný česnek. Dobře zamícháme a podáváme s čerstvým pečivem.
Máte-li další zajímavé recepty se zapékanou zeleninou, podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
5 receptů na zdravé nanuky z čerstvého ovoce
Přežijte vedro: Jak se ochladit i bez klimatizace?
Co (ne)dávat do lednice: Kam patří chléb a olej?