reklama

Řapíkatý celer pomalu dobývá české domácnosti

Nepatří řapíkatý celer do vašeho jídelníčku? Pojďte to změnit. Tady je několik zajímavých informací o této zelenině, jak ji nakupovat, připravovat a navíc pár jednoduchý receptů s řapíkatým celerem.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Tato zdravá a chutná zelenina je populární hlavně ve středomořské kuchyni a Americe. K nám si cestičku vyšlapává velmi pomalu.

Je nedílnou součástí zdravého stravování a obrovským zdrojem vitaminů a minerálů, navíc poslouží jako afrodiziakum. V současné době má své fanoušky i odpůrce, ale snad se tato hranice brzy rozplyne a stane se běžnou součástí našeho jídelníčku.

Proč jíst řapíkatý celer

Shromáždili jsme několik důvodů, proč začít jíst řapíkatý celer. Některé informace vás jistě překvapí.

  • Má mnohem více vitaminu C, než například citrusy.
  • Je skvělým zdrojem B-komplexu.
  • Z vitaminů v něm najdeme také A, K a Ečko.
  • Z minerálů můžeme získat největší množství fosforu, ale také naše tělo obohatí o vápník, draslík a zinek.
  • Pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů.
  • Najdeme v něm Apigenin, flavonoid, který brání růstu nádorů.
  • Potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny mívají málo kalorií a dodávají pocit sytosti. Právě proto jsou tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout. Hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny.
  • Povzbuzuje metabolismus a souběžně například odstraňuje nadbytečnou kyselinu močovou.
  • Pomáhá při trávení a je velmi prospěšný pro ty, kteří mají časté problémy se zácpou.
  • Navíc je močopudný, zlepšuje práci ledvin a pomáhá naší psychice v boji se stresem.
  • Také podporuje tvorbu žluče, ale zároveň chrání před vznikem žlučníkových kamenů.
  • Podporuje činnost pohlavních žláz.
  • Zřejmě snižuje i tlak a cholesterol, ale v současné době ještě probíhají klinické studie, které by tento fakt potvrdily.

Ideálně bychom měli celer konzumovat syrový, v salátech nebo ho jen tak přikusovat k masu. Nejvíc našemu tělu dodá v podobě šťávy k snídani. Ale samotná chuť je skoro děsivá, proto k rozmixovanému celeru přidejte trochu čerstvě vymačkané jablečné šťávy.

Nakupujeme celer

Dobře narostlý celer má řepíky dlouhé až 30 centimetrů.  Při nákupu vybírejte takové kousky, které jsou zakončené neovadlými a svěže zbarvenými listy.

O řapíkatý celer není nouze, k dostání je téměř po celý rok, ale samozřejmě svoji plnou chuť rozvine nejvíce v letních měsících. Čerstvá zelenina vám v lednici vydrží asi týden.

Loupaní není snadné

Dužinaté stonky jsou největší pochoutkou, někdy se také označují jako "žebra". Před servírováním je odlámejte od středu (srdíčka) a lehce oloupejte, jejich vláknitý povrch by vám úplně chutnat nemusel.

Náš tip: Kuskus versus bulgur aneb Co jste o nich nevěděli

Při výběru sáhněte po větším a silnějším kousku, vláknina je zde hrubší, ale o to snáz se sloupne. U malých stonků je tato práce jen pro opravdu silné nervy. Ale za nějaký čas zjistíte, z kterého konce začít, kam sáhnout nožem a které vlákno povolit. Odborníci doporučují, začínat u středové prohlubně.

Využití v kuchyni

Jak už jsme řekli, nejlepší je syrový, to ovšem platí asi u každé zeleniny. Jistě jste se už setkali se servírováním se sýrem či omáčkou, do které se namáčí a jen tak přikusuje. Je to báječný tip na zdravé mlsání k televizi.

Chcete-li experimentovat, můžete se pustit do grilování, dušení, pečení, vaření či zapékání. Připravujete-li nějaké maso, ryby či plody, pomůže vám stáhnout nechtěné pachy.

Něco málo z historie

Již kolem pátého století před našim letopočtem jej využívali v antickém Řecku jako léčivo. Kromě toho jej uctívali jako posvátnou bylinu, často spojovanou se smrtí. Jednak byl doporučován na uklidnění, ale paradoxně také na něco opačného. Je totiž tradičně označován za přírodní afrodisiakum.

3 rychlé recepty z řapíkatého celeru

Polévka

Budete potřebovat:

  • 250 g řapíkatého celeru
  • 1 větší cibuli
  • 150 g mrkve
  • 30 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 cm zázvoru
  • 1,5 dl smetany
  • muškátový oříšek
  • 1 špetku čerstvě namletého černého pepře
  • 1 špetku petrželové nati

POSTUP:

  1. Na másle osmahněte nasekanou cibuli. Přidejte omytý řapíkatý celer nakrájený na 1,5 cm velké kousky a po 3 minutách přisypte na kolečka nakrájenou mrkev.
  2. Po krátkém opečení zalijte zeleninovým vývarem, přidejte zázvor nakrájený na tenké plátky, osolte a vařte do změknutí.
  3. Následně vyndejte část uvařené mrkve a celeru děrovanou lžící ven a nechte stranou. Zbytek rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte pepřem, muškátovým oříškem, zalijte smetanou a podle potřeby dosolte.
  4. Dejte zpět do hrnce vařenou mrkev s celerem a nechte společně prohřát. Servírujte ozdobené petrželovou natí.

Pomazánka

Budete potřebovat:

  • 80 g tvarohového žervé
  • 1 lžíci majonézy
  • 3 řapíky celeru
  • bílý pepř
  • sůl
  • pažitka

POSTUP:

  1. Řapíkatý celer si nakrájejte na drobné kousky.
  2. V misce si smíchejte žervé, majonézu a dobře ochuťte pepřem a solí. V tuto chvíli můžete přidat i trochu chilli, když máte rádi pikantní.
  3. Do umíchané směsi přidejte kousky řepíkatého celeru.
  4. Podávejte na topince, sucharu či kousku tmavého pečiva. Vždy ještě posypte pažitkou.

Plněný řapíkatý celer

Budete potřebovat:

  • 200 g nastrouhaného tvrdého sýra čedar
  • 180 g smetanového sýra
  • 40 g sušených brusinek
  • 4 stonky celeru
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře

POSTUP:

  1. V misce prošlehejte metlou smetanový sýr a polovinu nastrouhaného sýra, podle chuti osolte a opepřete.
  2. Každý stonek celeru nakrájejte na kousky dlouhé přibližně 7-8 cm.
  3. Celer naplňte sýrem, posypte zbytkem nastrouhaného sýra a brusinkami. Hned podávejte.

Máte rádi celer? Jak často a v jaké podobě se objevuje na vašem jídelníčku? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak si vyrobit bezedný repelent

10 malých kroků, jak v létě snadno zhubnout

Sousedi mě ničí. Závidí mi auto, dům, milence, prostě všechno




reklama
reklama
reklama