reklama

Novoroční čočka: Jak si ji (ne)tradičně připravit?

Recepty z čočky aneb Aby se vás držely peníze.

Foto: Thinkstock

Na Nový rok byste si měli dát čočku. Podle tradice se vás tak budou držet peníze. Chcete-li ji připravit tentokrát trochu jinak, přinášíme tři zajímavé recepty s čočkou.

"Silvestrovská noc, kdy se začalo hodovat, se neobešla bez čočky, která symbolizuje hojnost, stejně jako hrách. Také se vařilo maso, především ovar a vepřová hlava," vysvětluje Nina Provaan z pražského Muzea gastronomie pro rozhlas.cz.

Novoroční čočková polévka

Rychlá a vydatná polévka po náročném ponocování.

Budete potřebovat:

  • 150 g čočky,
  • 60 g + 60 g slaniny,
  • 1 lžička sušeného česneku,
  • horkou vodu,
  • 1 střední cibuli,
  • 1 masox
  • 1 vejce,
  • sušenou bazalku,
  • hrubou mouku,
  • sůl.

POSTUP:

Čočku nasypeme do hrnce, přelijeme vodou, jen aby byla ponořená a uvedeme s kostičkou masoxu do varu. Mezitím si v rychlovarné konvici uvaříme vodu, kterou budeme dolívat. Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nakrájíme na kostičky. Kostičky vhodíme do vařícího základu a promícháme. Podle potřeby doléváme vodou a za občasného míchání vaříme do změknutí čočky.

Rozkvedláme vejce, mírně jej osolíme, ochutíme bazalkou a přisypeme mouku, až nám vznikne ne příliš tekuté těstíčko. Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji orestujeme. Až je čočka zcela měkká, přilijeme potřebné množství vody podle strávníků a základ uvedeme do varu. Pak polévku osolíme, ochutíme česnekem a lžičkami z těsta vhazujeme "nočky", které asi 5 minut provaříme. Nočky z jednoho vejce zahustí polévku pro čtyři jedlíky.

Nakonec do novoroční čočkové polévky přidáme orestovanou slaninu, promícháme a podáváme. Pod talířek můžeme schovat pár čoček pro štěstí.

Zelená čočka s křepelčím vejcem

Chutný recept od Zdeňka Pohlreicha.

Budete potřebovat:

  • 300 g zelené čočky,
  • křepelčí vajíčka,
  • 200 g uzené slaniny,
  • mrkev,
  • šalotka,
  • česnek,
  • ocet balzamiko,
  • cherry rajčátka,
  • olivový olej,
  • sůl, pepř,
  • petrželka.

POSTUP:

Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou tak, aby byla zrnka ponořená. Přihodíme stroužek česneku, hrst čerstvé petržele, opepříme a vaříme pomalu do změknutí, bez pokličky. Když se voda vyvaří, přilijeme ji. Křepelčí vajíčka uvaříme ve vroucí vodě ochucené kapkou octa, tím zabráníme praskání skořápky. Vajíčka se vaří jen asi 3 minutky.

Uzenou slaninu nebo jakékoliv vyuzené maso nakrájíme na kostičky, na kostičky nakrájíme i mrkev a šalotku, posekáme stroužek česneku a petrželku. V pánvi na olivovém oleji orestujeme nejprve česnek se šalotkou a slaninou, pak přihodíme mrkev a chvilku restujeme. Když je čočka hotová (tzn. zvenku měkká, uvnitř křupne), tak ji můžeme osolit, zalijeme ji kapičkou balzamikového octa a promícháme s polovinou orestovaného zeleninového základu - do druhé půlky základu vhodíme na chvilku podusit nakrájená rajčátka. Čočku ochutíme nasekanou petrželkou a servírujeme s křepelčími vejci, kolem dokola dáme orestovaná rajčátka.

Čočka podle babičky

Skvělá čočka nakyselo podle našich babiček.

Budete potřebovat:

  • 2 bobkové listy,
  • 2 cibule,
  • 40 dkg čočky,
  • 1/2 lžíce hladké mouky,
  • ocet,
  • smaženou cibuli na ozdobu,
  • 1/4 l kysané smetany.

POSTUP:

Přebranou čočku opereme a na hodinu namočíme. Přidáme k ní dvě oloupané cibule, bobkový list a uvaříme. Koření i cibule vyndáme. Stejně tak odlijeme vývar, měl by zasahovat jen do poloviny čočky. Ve smetaně rozmícháme mouku a zalijeme čočku. Chvíli povaříme.

Náš tip: Nové recepty na polévky. Budete za hvězdu kuchyně!

Podle chuti čočku osolíme, okyselíme octem a můžeme přidat vegetu či bylinky. Podáváme s chlebem nebo opečeným uzeným. Posypeme kroužky osmažené cibule.

Jak připravujete čočku vy? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ohromte na Silvestra s vlastními koktejly z whisky

Naučte se očistit zvenku i zevnitř. Návod pro nový rok

15 nejkrásnějších míst světa

reklama
reklama
reklama