reklama

Jak ušetřit při vaření a pochutnat si?

Vařit se dá i levně. Jak ušetřit a neošidit se o dobré jídlo?

Foto: Thinkstock

Když nemáte limetku, dejte tam citron, a pokud ani ten, pak nedávejte nic. Čekali jste podobné rady? Nikoliv. Chceme vařit levněji, ale stále je třeba zachovat skvělou chuť. Kde se dá ušetřit?

Bohužel není každý den posvícení, abychom si dopřávali steaky či pochoutky v podobě kachních prsou. Když je daleko do výplaty, naše tipy do kuchyně se vám jistě budou hodit. Recepty na obědy do 100 Kč pro celou rodinu a další užitečné rady.

Nahrazovat se dá i chutně

Nemáte-li dostatek peněz si kupovat pravou svíčkovou a podobně kvalitní masa, vsázejte na mleté, z kterého připravíte karbanátky, sekanou nebo jím můžete naplnit zeleninu. A i v tomto případě lze část masa vyměnit za jinou a levnější surovinu. Nemusíte hned používat housky či strouhanku. Vyzkoušejte do směsi přidat kysané zelí, rýži, nastrouhanou dýni, cuketu nebo klidně brambory.

Doporučujeme: Jak vyřešit malou kuchyň? Podívejte se na tři realizace

Následně vše dochuťte tak, jak jste zvyklí a pečte v troubě či na pánvi zcela běžným způsobem. Uvidíte, že si jednotlivé varianty přímo zamilujete.

Pečlivá příprava do mrazáku

Než si jídlo zamrazíte, připravte si jednotlivé porce. Nejde jen o syrové maso, které si můžete naplátkovat, ale i o uvařené jídlo. Pokud nachystáte větší množství, nandáte misky, pak se vám nikdy nestane, že rozmrazíte zbytečně moc, nebo byste snad museli vyhazovat zbytky.

Myslete ekonomicky

I když máte zrovna chuť na kuřecí prsa, nikdy je nekupujte samostatně. Rozhodně se vyplatí pořídit celé kuře, které si snadno naporcujete do mrazáku. V ceně nebude započítaná manipulace a vykosťování, váš domácí rozpočet tedy zůstane o něco bohatší. Získáte stehna na pečení, prsa na minutku a kuřecí skelet na polévku.

Všeobecně platí, že maso s kostí je levnější, než více upravované. Nenaporcované maso je až o 50 Kč levnější, než jednotlivě zabalené plátky. S jeho další úpravou si nedělejte starosti. Velmi brzo získáte praxi a kostí se zbavíte za pár minut.

Trocha energie navíc

Ne všechny suroviny jsou v supermarketech levnější, než byste našli u menších prodejců. Platí to hlavně o mase a zelenině. Zkuste se poohlédnout po malém řeznictví či zajděte na tržnici, kde zeleninu budete mít maximálně čerstvou a ještě o něco levnější. Samozřejmě berte sezónní druhy. Chcete-li chřest v září, pak nikdy neušetříte.

Zapomeňte na polotovary

Ano, polévky z pytlíku nebo instantní jíšky. Věřte, že když si připravíte domácí zásmažku z mouky, nebo použijete starý chleba na zahuštění guláše, nic "umělého" z krabičky potřebovat nebudete.

Nedělejte zásoby

Je dobré mít doma něco pro případ, když se vám nechce na nákup. Ale zbytečně plnit spíže či lednici je přežitek z dob, kdy bylo všeho nedostatek. Zkuste se zamyslet nad tím, kolik věcí za týden vyhodíte, že je prošlých nebo ve chvíli, kdy děláte úklid ve sklípku či ve spíži. Věci uskladňujte tak, abyste ty s brzkým datem spotřeby měli na očích a byly první na řadě.

Další užitečné tipy

  • Při obalování řízků nařeďte vejce trochou mléka.
  • Při smažení dejte do oleje jednu celou mrkev, nebude se tak pálit a vy ho nemusíte měnit.
  • Zužitkujte zbytky. Z bramborové kaše můžete udělat po přidání mouky smažené placičky, které jsou skvělé se zelným salátem.
  • Na nákup choďte se seznamem. Tak domů nepřivezete zbytečnosti.
  • Vařte v přiměřeně velké nádobě, která nebude potřebovat hodně energie. Používejte pokličku.
  • Naučte se připravovat bezmasá jídla, hodně ušetříte.
  • Starší pečivo lze rozpéct, připravit jako topinku či jej zapracovat do nádivky.
  • Používejte tlakový hrnec, ušetří energii i čas.

3 obědy pro celou rodinu za 100 Kč

Nemusíte vařit za tisíce korun. Důkazem jsou tyto tři recepty pro celou rodinu za pouhých 100 Kč.

Bramborové strapačky se zelím

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 100 g kysaného zelí
  • 100 g pšeničné krupice
  • 100 g slaniny
  • 200 g hrubé mouky
  • 750 g brambor
  • sůl

Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte nebo umelte, přidejte sůl, mouku, krupici a vejce. Vše vypracujte na hladké těsto. Vyválejte ho na dlouhé prameny, které postupně ukrajujte a tvořte z nich šišky.

Šišky uvařte v osolené vodě. Ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu, minutu zavařte a sceďte. Mezi tím si poduste zelí a dochuťte podle sebe. Ve velké míse smíchejte šišky, zelí a na kostičky osmahnutou slaninu.

Bramborovo-špenátové placičky

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 75 g čerstvého špenátu
  • pórek
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetka soli a pepře
  • olej

Brambory uvařte doměkka a nechte vychladnout. Oloupané je nastrouhejte najemno. Omytý špenát nasekejte a pórek nakrájejte na kolečka. Brambory smíchejte se špenátem, pórkem, přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, koření, sůl a všechno důkladně promíchejte.

Na pánvi rozehřejte olej a lžící tvořte placičky, které smažte dozlatova. Pokud chcete ušetřit, můžete je dát upéct do trouby na pečící papír.

Kuře pečené na nádivce

Budete potřebovat:

  • 1 kuře
  • sůl
  • kousek másla

Náš tip: Foto recept na dýňové rizoto

Na nádivku si připravte:

  • 5 rohlíků
  • 4 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 50 g anglické slaniny
  • 0,5 hrnku hub
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst petrželky

Kuře rozporcujte, naskládejte osolené do pekáčku a vložte do vyhřáté trouby na 30 minut při 210 °C. Mezi tím si rohlíky nakrájejte na kousky, zalijte mlékem, přidejte žloutky, najemno slaninu, houby, muškátový oříšek, sůl a petrželku. Z bílků ušlehejte sníh a přidejte do nádivky, kterou opatrně zamíchejte.

Nádivku dejte do pekáče kolem kousků kuřete. Nechte dopéct 30 minut a podávejte s bramborem nebo se zeleninovým salátem.

Máte i vy zajímavý recept na levné jídlo? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nedoceněné jeřabiny. Pochoutka, s kterou zhubnete

Co potřebují miminka ke štěstí?

Češi a hygiena. Jaké místo držíme v porovnání s Evropou?


reklama
reklama
reklama