reklama

6 tipů, jak udělat generální úklid v lednici

I v lednici by měl panovat nějaký řád. Jak se pustit do generálního úklidu? Tady je 5 tipů.

Foto: Profimedia.cz

Děláte pravidelné nákupy potravin, které jednoduše naházíte do ledničky a neřešíte, kam je uložit či zda se něco už nekazí? I v lednici by měl být řád, který pomůže se správným skladováním potravin a uspoří energii, které je třeba víc, když jsou potraviny na špatném místě.

Čas od času bychom dveře měly otevřít a udělat generální úklid. Tady je 5 tipů, jak se do něj pustit a jak správně uskladňovat potraviny.

Pravidelná kontrola

Ať už děláte denně menší nákupy či jednou za týden, vždy byste měli mít přehled, co je v lednici uložené, kdy jednotlivé suroviny projdou a hlavně, zda se něco nekazí.

Není nic jednoduššího, než čas od času šuplík se zeleninou otevřít a přebrat, případné kousky před zkázou včas spotřebovat. Prohlédněte si data na obalech a například jogurty či jiné mléčné výrobky uložte v takovém pořadí, kdy vpředu budou ty, které mají nejkratší trvanlivost. 

Buďte čistotní

Z ledničky pravidelně vše vyndejte a jednotlivé části důkladně očistěte dezinfekcí, je jedno, zda jde o kupovaný přípravek či octovou vodu, ale v prvním případě, musíte vše omýt ještě čistou vodou.

Čtěte také: Jak se zbavit zápachu z ledničky? Mletou kávou a rýží

Linoucí se zápach z bílého spotřebiče není normální. Proto se snažte vše důkladně dezinfikovat a potraviny hermeticky uzavírat. Když to nepomůže, zkuste různé pohlcovače pachu, kterých je na trhu celá řada nebo na to jděte přírodní cestou, tady je několik tipů:

  • Vložte dovnitř hrst čerstvě umleté kávy na malém talířku.
  • Stejně zafunguje i jedlá soda či kypřící prášek volně v mističce.
  • Rozpulte jablko a položte na střední polici.
  • Za vyzkoušení jistě stojí i citron, který stačí překrojit nebo nakrájet na plátky.
  • Pohlcovací vlastnosti má i sáček s rýží.
  • A závěrem tu ještě máme skleničku s octem.
  • Citron můžete vydlabat a nasypat do něj sůl.
  • Nastrouhaná pomerančová kůra je přímo zázračná.
  • Sypaný čaj dejte do bavlněného sáčku a ten zavěste do lednice.
  • Poslední radou je dřevěné uhlí. Nejprve se musí rozdrtit, vložit do bavlněného sáčku a zavěsit do ledničky. Výborně pohlcuje nepříjemné pachy.

Dostatek prostoru

Potraviny potřebují svůj prostor. Mnoho z nás má na jedné straně naskládané jogurty na sebe a na druhé straně máslo či tvarohy. Uprostřed obvykle zůstává mezera. Tento způsob uskladňování je špatný. Jednotlivé potraviny by měly mít kolem sebe dostatek místa, aby kolem nich mohl proudit chladný vzduch. Udržíte je déle čerstvé a navíc se spotřebuje méně energie.

Respektujte teploty

Měli bychom respektovat, že se teploty v jednotlivých částech ledničky liší. Už dávno neplatí, že teplo se drží nahoře. Tyto spotřebiče mají své speciální zóny, a tak se může stát, že nejchladněji je právě ve vrchních poličkách. Údaje o různých teplotních zónách najdete v každém návodu.

Na nejchladnější místo (tzv. nulová zóna), kde se teploty pohybují kolem bodu mrazu, bychom měli dávat syrové maso, uzeniny, hotová uvařená jídla a také klidně jogurty. Teplota kolem pěti stupňů vyhovuje sýrům, vařenému masu, sladkým dezertům či mléku.

Nejteplejší místo by mělo patřit nápojům či otevřeným zavařeninám. Ovoce a zelenina má své místo v oddělených zásuvkách, kde bývá také více stupňů, než je v ostatních částech. Pustíte-li se do většího generálního úklidu, vezměte si k ruce návod, zkontrolujte zóny a klidně celou ledničku přeskládejte.

Obaly, obaly a zase obaly

Nechávat jídlo v původním obalu je chyba. Potraviny, které mohou předat nějaký zápach do okolí, bychom měli balit do uzavíratelných nádob či sáčku s hermetickým uzavíráním.

Doporučujeme: 8 věcí, které bychom neměli dávat do mikrovlnky

Při úklidu si vše prohlédněte, otevřené potraviny přendejte do uzavíratelných obalů a podívejte se, zda něco nechytlo plíseň. Potravinám omezte přístup vzduchu, hlavně syrovému masu. Všechny zavařovací sklenice či lahve od mléka před uložením otřete, aby na nich nezůstaly zaschlé zbytky.

Co do lednice neukládat

Chcete-li v lednici udržet pořádek bez zápachu a neublížit potravinám, pak byste měli vědět, že některé potraviny do chladu prostě nepatří.

Do ledničky tedy neukládejte hlavně brambory. U nich se škrob mění na cukr a ty pak chutnají nasládle. Dále bychom neměli chladit banány, protože zčernají, cibuli nebo med, který se nejen špatně roztírá, ale po čase ztrácí svoji originální chuť.

Udělejte si na svou lednici čas a vrhněte se na generální úklid. Vše si hezky očistěte, uzavřete a hlavně vraťte na vhodné místo.

Jak často děláte v chladničce generální úklid? Máte potraviny rozdělené podle toho, jaká je v jednotlivých částech teplota? Co podle vás ještě nepatří do ledničky? Napište nám v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 tipů, jak založit skalku. Sousedi budou koukat!

Strach ze smrti mi ničí manželství a život!

7 zásad bezpečného běhání



reklama
reklama
reklama