reklama

BLOG Život podle Karol: Zahřejte své tělo

Tradiční čínská medicína mě osobně dlouhodobě baví hlavně z hlediska stravování. Je známá téměř 5000 let, ale i přes to je často nepřesně označována za „dnešní módu“.

Foto: iStock

Řídit se tím, zda jsou potraviny ochlazující či zahřívací, je z mého pohledu základem celého stravování. Nemusíte se stravovat vyloženě zdravě, abyste tento způsob mohli dodržovat. Je ale důležité pečovat o svůj organismus tímto způsobem. Obzvláště pokud jste náchylnější k nachlazení, máte neustále ledové ruce a je vám často zima, tak byste zaručeně měli tento způsob stravování vyzkoušet.

Život podle Karol

Život podle Karol

Karol Tišerová je zakladatelkou blogu Život podle Karol (http://zivotpodlekarol.blogspot.cz/), který se stal velkou inspirací nejen pro maminky na mateřské dovolené. Karol je aktivní člověk, který se snadno pro něco nadchne a o své radosti a nadšení se vždy dělí s ostatními. Stejně jako psaní ji baví doporučovat různé hračky, hry, knihy ale také kuchyňské pomůcky, aktuální slevy nebo radit v různých tématech, která se týkají nejen dětí ale také třeba vaření, pečení a zdravé stravy.

V čm tkví kouzlo toho způsobu stravování

V podstatě jde jen o to rozlišovat potraviny, které organismus zahřejí a které ho naopak ochladí. Že je to přeci úplně jasné? V zimě se jídlem zahřívat a v létě se jídlem naopak ochlazovat? Ale kdepak. I když to tak vypadá, spousta z nás dělá zásadní chyby, aniž bychom si je uvědomovali.

Víte, jak je to s citrusy?

Například takové citrusy se řadí právě mezi ochlazující potraviny, jenže přitom jsou paradoxně symbolem Vánoc. Vůně mandarinek či pomerančů k Vánocům patří stejně jako dárky nebo stromeček. Mandarinky ve vánočním období jíme pomalu na kila, a přitom se tím vnitřně ochlazujeme, což našemu organismu ani trochu neprospívá. Sice jsou plné vitamínů ale zároveň, pokud se budeme v zimním období dlouhodobě vnitřně ochlazovat, můžeme být náchylnější k onemocnění.

Stejně tak ochlazuje syrová zelenina, proto bychom v chladném období měli dávat přednost zelenině vařené v páře. A také banány bychom měli nechat spíše na léto.

Mléčné výrobky bychom měli přes zimní měsíce vynechat nejlépe úplně anebo je alespoň co nejvíce minimalizovat. Často dochází k mýlce, že ochlazující potraviny = potraviny chlazené v lednici. Tak to není, nenechte se zmást. Pokud jogurt vyndáte z ledničky 2 hodiny předem, tak Vás neochladí o nic méně.

Naopak v letních měsících na různých koupalištích či výletech se většina lidí místo ochlazování různými zeleninovými saláty nebo čerstvou zeleninou, zaměřuje na fast foody - smažený sýr, Langre, hranolky apod. a tím svůj organismus ještě více zahřívají.

O zahřívacích potravinách

Zahřívací potraviny nejen, že zahřejí organismus, ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.

Opatrnost se zahřívacími potravinami by měla být hlavně u lidí:

  • Trpících nervozitou
  • S hyperaktivitou
  • S nočním pocením
  • S nespavostí
  • Se sklony k migrénám

Příklady nejvíce zahřívacích potravin

Kari, pepř, chilli, skořice, hřebíček, česnek, zázvor, wasabi, dýně, hořčice, fenyklový čaj, svařené a červené víno, medovina, vysokoprocentní alkohol, ocet, jehněčí, grilované maso, pohanka.

Příklady neutrálních potravin

Med, datle, špalda, bulgur, polenta, kuskus, máslo, brambory, zelené fazole, červená řepa, hovězí, vepřové.

Neutrální potraviny se mohou kombinovat celoročně s ochlazujícími i zahřívacími potravinami.

Jak je to s kávou?

Káva jako taková z mého pohledu působí na každého úplně jinak. Když jsem koukala po zdrojích informací ohledně kávy, byly dost v rozporu. Mně osobně káva ochlazuje, ale nedovedu si představit bez ní být.

Přínosy tohoto způsobu stravování

  • Nebude vám již tolik zima
  • Nebudete mít studené ruce
  • Zvýší se vaše odolnost vůči nemocem
  • Budete mít více energie
  • Lépe budete spalovat tuky
  • Zbavíte se celoroční neustávající rýmy

reklama
reklama
reklama