BLOG Markéta v troubě: Citronová babeta
Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.
Markéta Chovancová
Markéta Chovancová si původně založila instagramový profil @marketa_v_troube jen jako uložiště svých osvědčených receptů, velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Nejvíce ji hřeje u srdce, když jí ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. Tak se nechte inspirovat také a třeba si obohatíte svůj repertoár jídel, která si vaříte sami doma.
Na těsto si připravíme 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 200 g smetany (33 %), 100 g rozpuštěného másla, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci citronové kůry, 2 lžičky prášku do pečiva, špetku soli. Na ozvláštnění můžeme přidat dvě hrsti rybízu. Na polevu budeme potřebovat 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci horké vody, 120 g cukru moučka.
- Troubu předehřejeme na 175 °C. Vajíčka rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Do našlehaných žloutků s cukrem postupně zašleháváme rozpuštěné máslo, smetanu, citronovou šťávu, nakonec přidáme i mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Jakmile vznikne jednolité těsto, lžící nebo stěrkou vmícháme zlehka po částech ušlehaný sníh z bílků.
- Těsto vlijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané chlebíčkové formy, pokud se rozhodneme přidat rybíz, lijeme těsto do formy po částech a prosypáváme rybízem.
- Shora těsto zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.
- Propečenost těsta otestujeme špejlí: pokud se již nelepí drobky na špejli, vytáhneme babetu z trouby. Nesušíme moučník v troubě zbytečně dlouho.
- Po cca 5 minutách ji vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme polevu.
- Na polevu si do misky prosejeme moučkový cukr a rozmícháme s citronovou šťávou a horkou vodou. Případně naředíme šťávou či vodou, nebo přihustíme cukrem.
- Polevou polijeme vychladlou babetu, necháme zaschnout, případně můžeme dozdobit rybízem a podáváme.