reklama

BLOG Ibezcukrutojde: Citronová polévka

Polévky jsou od malička moje nejoblíbenější jídlo. Moje maminka byla kouzelnice a její vývary byly prostě nejlepší. Jako děti jsme měly vývar každý den. Nechyběly ani domácí vaječné nudličky, které maminka krájela ručně. A nemusela bych jíst nic jiného. Její bramboračka, až na houby, které jsem jako dítě neměla ráda, byla taky úžasná.

Foto: Jana Dell-Plotnárková
Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jana Dell-Plotnárková : ibezcukrutojde

Jmenuji se Jana a momentálně manželem a dětmi (Stella 10 a Luca 5) žijeme na havajském ostrově Maui, stravujeme bez cukru, průmyslově zpracovaných potravin, a máme netoxickou domácnost. Pro mnoho lidí je náš život dost exotický, a to nejen kvůli tomu, že žijeme právě na Havaji.
Jsem spolu autorkou dvou tištěných a jedné elektronické kuchařky, aktivně se věnuji poradenství v rámci terapeutické diety GAPS, pořádám workshopy a snažím se šířit informace o této terapii.
Moc ráda vymýšlím recepty pro moji rodinu, ale také pro lidi, kteří mají nějaké omezení v jídle, ať už je to alergie, intolerance nebo jen chtějí jíst jinak a zdravě.
Více informací o celé mojí rodině a životě tady na Maui najdete na mém instagramu @ibezcukrutojde nebo můžete nahlédnout na můj web www.janadellplotnarkova.cz

Tím, že už nemohu konzumovat lepek a obiloviny, jsem musela recepty na mnoho polévek upravit, ale i tak je u nás doma vývar nebo z něj připravená polévka téměř na denním pořádku. Vývar mi neustále bublá v pomalém hrnci, a tak je prostě jednoduché trochu odebrat a během 20 minut připravit skvělou večeři nebo oběd.

Receptů na polévky najdete na mém blogu a také v mých dvou kuchařkách nespočet. I tak stále vymýšlím nové a nové.

Tenhle recept vymyslela moje dcera Stella, která stejně jako já hrozně ráda vaří a ještě raději jí. A když někde vidí recept, hned vymýšlí, jak ho můžeme upravit, aby byl vhodný při našem stravování. Tahle variace tradiční středomořské polévky se jí náramně povedla.

Doufám tedy, že nadchne i vás. A jedna rada na závěr: doporučuji udělat dvojitou dávku!

2 lžíce sádla nebo ghí

3 stroužky česneku, nadrobno nakrájeného

2-3 hrnky syrové květákové rýže, tedy strouhaného květáku

3 hrnky kuřecího vývaru

2 žloutky

4 lžíce čerstvé citronové šťávy

sůl a pepř dle chuti

1 hrnek vařeného kuřecího masa z vývaru nebo pečeného kuřete

plátky citronu a petrželová nebo jiná nať na ozdobu

Do hrnce dejte sádlo nebo ghí, zahřejte a přidejte nakrájený česnek, osmahněte a poté přidejte nastrouhaný květák, promíchejte, osolte a opepřete dle chuti a nechte za občasného míchání restovat asi 3 minuty.

Zalijte vývarem a promíchejte a nechte pod pokličkou vařit, dokud nebude květák skoro měkký, tak asi 20 minut. 

Až bude květák měkký, přidejte nakrájené nebo natrhané kuřecí maso a nechte pár minut prohřát. 

Mezitím si připravte žloutky a vyšlehejte je s citronovou šťávou. Do malé misky si nalijte naběračku vývaru a do ní za stálého mícháni nalijte pomalu vyšlehané žloutky s citronem. Nechcete přece, aby se vám vajíčko srazilo. 

Sundejte polévku ze sporáku a opatrně do ní nalijte, opět za stálého míchání, směs vajec, vývaru a citronu. Promíchejte a nechte pár minut polévku odstát.

Polévku nesmíte přivést znovu k varu, ani když ji budete ohřívat, jinak se vejce srazí. Na chuti to neubere, je to spíš estetický dojem.

Ozdobte citronem a čerstvou natí.

reklama
reklama
reklama